Analiz | İsrail'in Gazze halkını Sina Yarımadası'na sürme projesiyle ilgili neler biliniyor?

Analiz | İsrail'in Gazze halkını Sina Yarımadası'na sürme projesiyle ilgili neler biliniyor?

"Gazze nüfusunun sürülmesi için İsrail, Mısır, Suudi Arabistan ve ABD'nin 'jeopolitik çıkarları' ile de uyumlu 'sürdürülebilir ve ekonomik açıdan uygulanabilir' bir plan geliştirildiği ifade ediliyor."

(Fotoğraf: Heni eş Şair)

İsrail'in Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden Mısır'a sürülmesine yönelik iki önerisi, İsrail ordusu Gazze'yi hava saldırılarıyla amansız bir şekilde vururken ikinci bir Nekbe korkusunu da körüklüyor.

7 Ekim'de Hamas öncülüğünde Gazze yakınlarındaki İsrail yerleşimlerine düzenlenen ve yaklaşık 1.400 kişinin ölümüne neden olan saldırıdan bu yana Filistin karşıtı söylem ve duygular tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

İsrail buna Gazze'ye yönelik amansız bir bombardıman kampanyası yürüterek karşılık verdi ve kıyı bölgesinin kuzeyindeki herkesi güneye, Mısır sınırına doğru hareket etmeleri konusunda uyardı.

Çeşitli İsrailli yetkililer ve önde gelen bazı uzman isimler Gazze'deki 2.3 milyon Filistinlinin bölgeden çıkarılması fikrinden bahsederek Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah'ı bu tür planlara karşı uyardı.

Her ne kadar Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti böyle bir hamleyi fiili bir politika olarak desteklemese de hükümet içindeki ya da hükümete yakın kişilerin bu konuda ayrıntılı planlar hazırladığı anlaşılıyor.

İsrail gazetesi Calcalist, İsrail İstihbarat Bakanı Gila Gamliel tarafından hazırlanan ve kabineye savaş sonrasında 'Gazze sakinlerinin Mısır'ın Sina bölgesine nakledilmesini' öneren bir öneriyi haberleştirdi.

Calcalist tarafından elde edildiği belirtilen belgede istihbarat bakanlığının logosunun yer aldığı ve istişare için bakanlıklar arasında dolaştırıldığı bildirildi.

Belge, Gazze Şeridi'nde yerleşimlerin yeniden kurulması için kampanya yürüten 'Settlement Headquarters-Gaza Strip' adlı yerleşimci hareketine sızdırıldı. İsrail Yahudi yerleşimcileri 2005 yılında Gazze'den çıkarmıştı.

İsrail gazetesi, sonuçta bunun hükümet politikasını etkilemeyebileceğini ancak "yoğun yerleşimci hareketine" "destek vermek" için hazırlanmış olmasının mümkün olduğunu kaydetti.

"Sina'daki çadır kentler"

Gamliel'in raporuna göre İsrail'in savaşının ardından "olumlu ve uzun vadeli stratejik sonuçlar doğuracak" olası en iyi sonuç "Gazze'deki Filistinlilerin Sina Yarımadası'na nakledilmesidir".

Bu plan üç aşamada gerçekleşecek. Sina Yarımadası'nda çadır kentler kurulacak, Filistinlilerin geçişine izin verilecek bir insani koridor oluşturulacak, ardından Sina'nın kuzeyinde kentler inşa edilecek.

Son olarak da İsrail, Filistinlilerin geri dönemeyeceklerinden emin olmak için Mısır topraklarının birkaç kilometre derinliğinde bir yasak bölge oluşturacak.

Raporda ayrıca İsrail'in Arap ve Avrupa ülkeleri arasında yerinden edilmiş Filistinlileri kabul etmek için işbirliği yapılması çağrısında da bulunacağı belirtiliyor.

İsrailli bir düşünce kuruluşu olan Misgav Ulusal Güvenlik ve Siyonist Strateji Enstitüsü tarafından yayınlanan ayrı bir raporda ise Gazze'deki nüfusun Sina Yarımadası'na nakledilmesinin ekonomik açıdan uygulanabilirliği inceleniyor

"Gazze nüfusunun tamamının Mısır'da yeniden yerleştirilmesi ve nihai rehabilitasyonu için bir plan: Ekonomik yönler" başlığıyla ilk olarak Twitter olarak bilinen X'te dolaşıma sokulan rapor bir süre sonra sonra kaldırıldı.

Misgav Enstitüsü'nde araştırmacı olan Amir Weitmann tarafından kaleme alınan raporda "Şu anda Gazze Şeridi'nin tamamının Mısır rejimiyle koordinasyon içinde tahliye edilmesi için eşsiz ve nadir bir fırsat var" ifadeleri geçiyor.

Misgav Enstitüsü, İsrail'in son yıllarda BAE, Bahreyn ve Fas ile imzaladığı normalleşme anlaşmalarının da (İbrahim Anlaşmaları) mimarlarından biri olarak kabul edilen eski İsrail ulusal güvenlik danışmanı Meir Ben-Shabbat tarafından yönetiliyor.

Ben-Shabbat'ın aynı zamanda İsrail istihbaratına yakın olduğuna ve 30 yıl boyunca İsrail'in iç güvenlik servisi Shin Bet'te çalıştığı biliniyor.

Belgede, Gazze nüfusunun sürülmesi için İsrail, Mısır, Suudi Arabistan ve ABD'nin "jeopolitik çıkarları" ile de uyumlu "sürdürülebilir ve ekonomik açıdan uygulanabilir" bir plan geliştirildiği ifade ediliyor.

Gazete, Filistinlilerin Mısır'ın en büyük iki şehri olan 6 Ekim ve 10 Ramazan'a yerleştirilebileceğini öne sürüyor. Her iki yer de Filistinlilerin saldırısından bir gün önce 30. yıldönümü kutlanan İsrail'e karşı 1973'te yapılan savaşın adını taşıyor.

Rapora göre, ismi geçen kentlerde altı milyon kişiye yetecek kadar apartman dairesi var, ancak sıradan Mısırlılar bu daireleri alamadıkları için büyük ölçüde boş.

Her bir konutun maliyetinin yaklaşık 19.000 dolar olduğu düşünüldüğünde, rapor Gazze'deki Filistinlileri Kahire kırsalında barındırmanın maliyetinin 8 milyar doları bulacağını tahmin ediyor.

Rapora göre bu değer İsrail GSYİH'sinin yüzde 1,5'ine tekabül ediyor ve devlet tarafından "kolaylıkla finanse edilebilir".

Rapor, Mısır ekonomisinin içinde bulunduğu vahim durumun Kahire'yi teklifi değerlendirmeye ikna edebileceğini de savunuyor. Gerekirse İsrail'in Mısır'ı projeyi kabul etmeye ikna etmek için 32 milyar dolara kadar para toplamayı bile düşünebileceği belirtiliyor.

Raporda "Bu yenilikçi, ucuz ve sürdürülebilir bir çözüm" denildi ve eklendi: "Zamana yayıldığında bu aslında İsrail için çok değerli bir yatırımdır" ve "Gazze birçok İsrail vatandaşı için yüksek kaliteli konut sağlayacaktır".

İsrail'in Mısır'a yapacağı "yatırımın" ülke ekonomisini istikrara kavuşturarak ve göç dalgasını durdurmaya yardımcı olarak Avrupa'ya da hizmet edeceği savunuluyor.

Rapora göre Suudi Arabistan da bu öneriden faydalanabilir.

İlk olarak, İsrail'in Gazze'deki eylemleri Arap dünyasındaki gerilimleri düzenli olarak alevlendirdiğinden, Filistinlilerin bölgeden çıkarılması "yerel kamuoyunun sürekli müdahalesi olmadan İsrail ile barışın teşvik edilmesine" izin verecektir.

İkinci olarak rapor, Gazze nüfusunun Suudi Arabistan tarafından, amiral gemisi Neom projesinin inşası da dahil olmak üzere ülke genelindeki inşaat projelerinde çalışmak üzere ucuz işgücü olarak işe alınabileceğini aktarıyor.

Rapor, Filistinlileri Gazze'den etnik olarak temizlemek için bir sonraki fırsatın ne zaman ortaya çıkacağının belli olmadığı ve bu nedenle "harekete geçme zamanının şimdi olduğu" fikriyle sonlanıyor.

"Dikkatli yaklaşılması gerekli"

Güvenlik endişeleri nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir analist Middle East Eye'a yaptığı açıklamada bu tür planlara son derece dikkatli yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Analist, "Böyle kriz zamanlarında bu tür belgeleri aşırı endişeyle ele almak doğal bir içgüdü olsa da ben böyle yapmazdım," dedi.

"Bunlar son derece marjinal grupların, hatta neredeyse mezheplerin fantezilerini temsil ediyor ve İsrail hükümeti şu anda sadece askeri stratejiye odaklanmış durumda ve ABD'nin talep ve kısıtlamalarına her zamankinden daha fazla uyuyor." diyor ismini vermek istemeyen İsrailli analist.

Analist, İsrail savaş kabinesinin Benny Gantz ve Gadi Eizenkot gibi "Mısır'a karşı bu tür planların çılgınlığı konusunda hiçbir hayali olmayan" merkeziyetçi isimlerden oluştuğunu da sözlerine ekledi.

İsrail'in Gazze Şeridi nüfusunun yarısının evlerini terk ederek şeridin güney kısmına gitmesi çağrısı da Mısır'da Sina'ya büyük bir mülteci akını olacağı korkusunu arttırdı.

Haberlere göre Mısır hükümeti yetkilisi Avrupalı bir diplomata şunları söyledi, "Bir milyon insanı almamızı mı istiyorsunuz? Ben onları Avrupa'ya göndereceğim. İnsan haklarına çok önem veriyorsanız o zaman onları siz alın."

İsrailli analiste göre, Filistinlilerin işgal altındaki Batı Şeria'daki evlerinden yerleşimciler tarafından kovulması, "Mısır'ın rızası ve uluslararası meşruiyet olmadan yapılamayacak böyle bir şeyden" daha fazla endişe yaratıyor.


Middle East Eye için Elis Gievori tarafından kaleme alınan bu analiz-haber, Mepa News okurları için Türkçeleştirildi. İçerikte yer alan ifadeler Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.