Pakistan Uygur sığınmacıları sınır dışı etmeye hazırlanıyor

Pakistan Uygur sığınmacıları sınır dışı etmeye hazırlanıyor

Pakistan yönetiminin ülkede yaşayan Uygur sığınmacıları sınır dışı etmeye başlayacağı bildirildi.

Pakistan'daki yaklaşık 100 Uygur sığınmacı Nisan ayında sınır dışı edilmekle karşı karşıya.

Birkaç yıldır Pakistan'da yaşayan 18 sığınmacı ailenin sınır dışı edilmesi bekleniyor. Uygurların Afganistan veya Çin'e sınır dışı edilebileceği ifade ediliyor.

Pakistan yönetimi bir süredir başta Afganlar olmak üzere ülkedeki sığınmacıları sınır dışı etmeye başlamıştı.

Uygur aileler Pakistan'da Afgan mülteci olarak kayıtlılar ancak bunun dışında pasaportları ya da yasal kimlikleri yok.

1979'da patlak veren Sovyet-Afgan Savaşı'nın ardından anne ve babası Pakistan'a sığınan 32 yaşındaki Afganistan doğumlu Uygur Türkü Turghunjan Muhemmet Tursun, "Bizi Afgan olarak gördükleri için bu sınır dışı etme işlemine bizi de dahil etmek istiyorlar. Bu durum bizi derinden üzdü." ifadelerini kullandı.

Ailelere yardım eden Pakistan merkezli Omer Uyghur Trust'ın kurucusu Omer Khan, yaptığı açıklamada, Pakistan Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği talimat uyarınca sınır dışı işlemlerinin başlayacağını ifade etti.

Bu durum Uygur toplumu arasında endişeye neden olduğunu belirten Khan, "Daha önce Pakistan'daki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği bize endişelenmememizi söylemişti, ancak şimdi onlarla iletişime geçmeye çalıştığımızda telefonları açmıyorlar." şeklinde konuştu.

Uygurların çoğu, onlarca yıl önce Doğu Türkistan'daki Çin baskıları sebebiyle Afganistan'a göç eden ve daha sonra Afganistan'da karşılaştıkları sorunlar nedeniyle Pakistan'a kaçan kişilerin soyundan geliyor.

Pakistan'da uzun süredir ikamet etmelerine rağmen, hükümet Uygurlara vatandaşlık, pasaport veya ikamet statüsü vermedi. Bu nedenle Uygurlar çalışma, eğitim ve serbest dolaşım konularında kısıtlamalarla karşılaşıyor.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.