Rusya'daki Wagner isyanının tartışmalı ismi General Surovikin görevden alındı

Rusya'daki Wagner isyanının tartışmalı ismi General Surovikin görevden alındı

Haziran ayındaki Wagner isyanı sonrasında eleştirilerin odağı haline gelen General Surovikin'in görevden alındığı bildirildi.

Rusya'nın Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı General Sergey Surovikin görevden alındı.

General Surovikin 23-24 Haziran tarihlerindeki Wagner isyanı sırasında oynadığı rolle eleştirilmişti.

Surovikin'in isyan karşısında sergilediği tutum eleştirilere konu olan General Surovikin, isyanın başlangıcında Wagner lideri Yevgeny Prigozhin ile görüntü vermiş, Prigozhin'i isyanı durdurmaya çağırmış ancak etkisiz bir görüntü çizmişti.

General Surovikin, isyanın ardından gözden kaybolmuştu. Rus kaynaklar, isyandaki rolü sebebiyle General Surovikin'in sorgulandığını öne sürüyordu.

RIA Novosti'de yer alan habere göre Surovikin'in görevden alınmasının ardından göreve geçici olarak Kıdemli General Viktor Afzalov getirildi.

Surovikin daha önce de Ukrayna'daki Rus güçlerinin komutanlığını yapmıştı.

Dört yıldızlı general rütbesine sahip olan Surovikin, daha önce Rusya'nın Suriye'deki güçlerini de idare etmişti. Söz konusu rütbe NATO rütbe sistemindeki "orgeneral"e tekabül ediyor. Bu rütbe, Rusya'nın teoride, mareşalden sonraki en yüksek ikinci rütbesi konumunda. Ancak pratikte mevcut bir mareşal bulunmadığı için Surovikin, fiilen en yüksek rütbeli birkaç generalinden biri niteliğinde.

Acımasız yöntemleri nedeniyle "Suriye Kasabı ve "General Kıyamet" gibi takma isimlerle de anılan Surovikin, Ukrayna'daki Rus işgalinin kilit isimlerinden biri konumundaydı. 

Halihazırda Rusya'nın Havacılık ve Uzay Kuvvetleri'nin başında bulunan Surovikin, Rus ordusunun ismi en öne çıkan generalleri arasında yer alıyordu.

1980'li yılların sonlarında Afganistan'da da savaşan Surovikin, özellikle Suriye'deki komutasıyla dikkat çekmişti. Surovikin komutasındaki Rus ordusu Suriye'de ağır sivil kayıplara yol açmıştı.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.