Sudan'daki çatışmalar 100'üncü gününü geride bıraktı

Sudan'daki çatışmalar 100'üncü gününü geride bıraktı

Sudan'daki çatışmalar 100'üncü gününü geride bırakırken 15 Nisan'dan bu yana devam eden çatışmaların tarafları büyük bir kazanım elde edemedi.

Sudan'da darbe girişimcileri ile cunta yönetimi arasındaki güç mücadelesi devam ediyor.

Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) darbe girişimiyle başlayan çatışmalar 100'üncü gününe girdi.

Bölgesel ve uluslararası aktörlerin ara buluculuk ile yürüttüğü müzakerelerde ateşkes ve kalıcı barış giden yolda somut neticeler elde edemedi.

Bu da taraflar arasındaki silahlı çatışmaların, Sudan'ın başkenti Hartum haricinde diğer bölgelerde de giderek daha fazla yoğunlaşmasına yol açtı.

Silahlı mücadelenin devam ettiği başkentte birçok devlet kurumu hizmet dışı kalırken çatışmalar bilhassa batıdaki Darfur bölgesine ve ülkenin güneyine de yayıldı.

Şu ana kadar Sudan'daki çatışmalarda ne darbe girişimini gerçekleştiren HDK ne de cuntaya bağlı düzenli ordu birbirlerine karşı zafer ilan edemedi. Öte yandan HDK birliklerinin Sudan'ın başkentinde stratejik noktaları kuşatmaya çalıştığı bildirilmişti.

Sudan'da hak ihlalleri

15 Nisan'dan bu yana devam eden HDK ile düzenli ordu arasındaki çatışmalar en az 3 bin kişinin ölümüne neden oldu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çatışmaların başından bu yana en az 430 çocuğun hayatını kaybettiğini, 2 bin 25 çocuğun da yaralandığını açıkladı.

Çeşitli kuruluşların verilerine göre, çatışmalar nedeniyle çoğunluğu başkent Hartum'da olmak üzere 3 milyondan fazla insan yerinden edilirken bunların 700 binden fazlası komşu ülkelere kaçtı.

Sudan Doktorlar Sendikası, Hartum ve çatışmaların sürdüğü diğer bölgelerde hastanelerin yüzde 70'inin hizmet veremediğini açıkladı. Hastanelerinin hizmet dışı kalması da çatışmalarda yaralananların tedavi süreçlerini oldukça aksattı.

Sudan'da darbe girişimini gerçekleştiren Hızlı Destek Kuvvetleri ile düzenli ordu arasında yaşanan çatışmalar, sivillere karşı şiddetin de körüklenmesine yol açtı.

"HDK, etnik şiddet uyguluyor"

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yaptığı açıklamada, HDK ve ona bağlı silahlı milislerin Sudan'ın Batı Darfur bölgesinde bir günde onlarca sivili öldürdüğünü duyurdu. Yüzlerce HDK mensubunun ve silahlı milisin, etnik grup Masalitlerin çoğunlukta olduğu kasaba olan Misterei'ye düzenledikleri saldırılarda, sivilleri evlerinde, caddelerde, saklandıkları yerde hedef aldıkları ve konutları ateşe verdikleri ifade edilmişti.

Sivillere yönelik saldırıların etnik motivasyonlarla gerçekleştirildiği düşünülüyordu.

BM, Batı Darfur bölgesinde en az 87 kişinin cesedinin yer aldığı toplu mezar bulunduğunu açıklamıştı. Buradaki ölümlerden HDK'nin sorumlu olduğu ve öldürülenler arasında etnik Masalitler olduğu aktarılıyordu.

"HDK'den sivillere işkence"

HDK birliklerinin sivillere toplu bir şekilde işkence uyguladığı belirtiliyor.

HDK'nin başkent Hartum'da 3 bin 500'ü sivil 5 bin kişiyi insanlık dışı koşullarda gözaltına tuttuğu ve bu kişilerin işkenceye maruz kaldığı kaydedilmişti.

HDK aynı zamanda sivillere ait evleri işgal etmek ve yağmalamakla da suçlanıyor.

"Cuntadan sivillere hava saldırısı"

Sudan ordusunun Omdurman kentinde düzenlediği hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu 22 sivil hayatını kaybetmişti.

Cunta yönetimi, daha önceki yıllarda hükümetlere destek sağlaması amacıyla kurulan HDK'yi orduya entegre etmek istemesinin ardından cunta lideri Abdulfettah Burhan ve HDK lideri Muhammed Hamdan Dagalo arasında gerilimler arttı.

HDK'nin ise cuntanın söz konusu teklifini geri çevirmesi sonrasında tansiyon yükselirken taraflar arasındaki gerilimler silahlı çatışmalara dönüştü.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.