"Sudan'da en az 87 kişinin gömüldüğü toplu mezar bulundu"

"Sudan'da en az 87 kişinin gömüldüğü toplu mezar bulundu"

Birlemiş Milletler insan hakları ofisinden yapılan açıklamada yerel halkın, aralarında kadın ve çocukların da olduğu cesetleri El Geneina kasabası yakınlarında açık bir alana gömmeye zorlandığı belirtildi.

(Fotoğraf: Arşiv)

Birleşmiş Milletler, Sudan'ın Batı Darfur bölgesinde en az 87 kişinin cesedinin yer aldığı toplu mezar bulunduğunu ve ölümlerden Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) sorumlu olduğuna dair güvenilir bilgiye sahip olduğunu bildirdi.

Euronews'in haberine göre, Birlemiş Milletler insan hakları ofisinden yapılan açıklamada, yerel halkın, aralarında kadın ve çocukların da olduğu cesetleri El Geneina kasabası yakınlarında açık bir alana gömmeye zorlandığı belirtildi.

Açıklamada, yerel yönetici Hamis Ebubekir'in öldürülmesinin ardından HDK ve ona bağlı milisler tarafından başlatılan şiddet dalgasında çok sayıda kişinin öldürüldüğü bazılarının da tedavi edilmeyen yaraları sonucu hayatını kaybettiği vurgulandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk sivillerin ve çatışmada yer almayan kişilerin öldürülmesini ve ölülere uygulanan muameleyi en şiddetli şekilde kınadığını belirtti.

Türk kapsamlı bir soruşturma açılması çağrısında bulundu. Öldürülenler arasında etnik Masalitler olduğu düşünülürken oranı konusunda belirsizlik sürüyor. 

Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetleri ve ordu arasında patlak veren çatışmalar sonrası etnik tabanlı şiddet olayları da artış göstermişti.

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında uzlaşı bulunması için yapılan girişimler sonuçsuz kalırken, birkaç kez ateşkes ilan edilmesine karşın çatışmalar da sürüyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.