Sudan'da askeri cunta Afrika Birliği güçlerinin ülkede konuşlandırılmasını reddetti

Sudan'da askeri cunta Afrika Birliği güçlerinin ülkede konuşlandırılmasını reddetti

Sudan'da Abdülfettah Burhan liderliğindeki cunta, Afrika birliği güçlerinin ülkede görev alması yönünde yapılan teklifleri reddederken ülkeyi konuşlandırılmaları durumunda bu güçleri "düşman" olarak göreceğini açıkladı.

Sudan'da askeri cunta yönetimi, Afrika Birliği güçlerinin 'güvenliği sağlamak üzere' ülkeye konuşlandırılmasına dair teklifi reddetti.

Doğu Afrika'daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi, (IGAD) pazartesi günü Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Sudan konulu bir zirve gerçekleştirdi.

Zirvede Sudan'daki taraflara barış müzakerelerine başlamaları çağrısının yapılmasının yanı sıra Afrika Birliği bünyesindeki EASF'nin sivilleri korumak ve insani yardımları kolaylaştırmak üzere Sudan'a konuşlandırılması teklif edildi.

Sudan'a EASF barış güçleri misyonunu gönderme teklifi ise cunta yönetimine bağlı Dışişleri Bakanlığınca reddedildi.

Cunta yönetimi teklifi reddetmesine gerekçe olarak Kenya'nın darbe girişimini gerçekleştiren Hızlı Destek Kuvvetleri'ni (HDK) desteklemesini gösterdi.

Öte yandan Sudan'da darbe girişimini gerçekleştiren HDK ile düzenli ordu arasında yaşanan çatışmalar etnik şiddetin de körüklenmesine neden oldu.

HDK ve ona bağlı silahlı milislerin Sudan'ın Batı Darfur bölgesinde bir günde en az 40 sivili öldürdüğünü açıkladı.

Yüzlerce HDK mensubunun ve silahlı milisin, etnik grup Masalitlerin çoğunlukta olduğu kasaba olan Misterei'ye düzenledikleri saldırılarda, sivilleri evlerinde, caddelerde, saklandıkları yerde hedef aldıkları ve konutları ateşe verdikleri öne sürüldü.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.