"2018 yılında ölen Afgan sivil sayısı rekor seviyede"

"2018 yılında ölen Afgan sivil sayısı rekor seviyede"

Birleşmiş Milletler'in (BM) açıkladığı rapora göre hava saldırıları ve bombalı saldırılar sonucu Afganistan'da ölen sivil sayısı 2018 yılında rekor kırdı.

Reuters'ın aktardığına göre Birleşmiş Milletler'in (BM) Pazar günü yayınladığı raporda, Afganistan'da 2018 yılında hava saldırıları ve bombalı saldırılar sonucu hayatını kaybeden sivil sayısı rekor kırdı.

BM Afganistan Yardım Misyonu'nun (UNAMA) yayınladığı rapora göre, Afganistan'da devam eden çatışmalar sonucu sivil ölümlerinde 2017 yılına kıyasla 2018'de %11'lik bir artış gerçekleşti ve 927'si çocuk olmak üzere toplam 3 bin 804 sivil hayatını kaybetti. Bu rakam ülkede uzun yıllardır devam eden çatışmalardaki en yüksek sivil kaybı olarak kayıtlara geçti.

Afganistan'daki üst düzey BM yetkilisi Tadamiçi Yamamoto, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sivil ölümlerini ve yaralanmalarını durdurmanın en iyi yolu savaşı durdurmak. Bu yüzden barışı sağlamak için tüm çabalarımızı kullanmaya daha fazla ihtiyacımız var." dedi.

ABD tarafından desteklenen Kabil hükümeti, 2014 yılından beri Taliban'ın üst düzey yetkililerine saldırı düzenledikleri gerekçesiyle hava saldırılarını artırmıştı.

Rapora göre en fazla sivil ölümleri hava saldırıları ve bombalı saldırılar sonucu meydana geldi. Başta hükümet yanlısı güçler ile hükümet karşıtı güçler arasında meydana gelen çatışmalar en çok sivil ölümüne sebep olan ikinci etken oldu.

Raporda hükümet yanlısı güçler tarafından yürütülen operasyonlarda 1185 sivilin hayatını kaybettiği, 1427 sivilin ise yaralandığı belirtildi. Hükümet karşıtı gruplara düzenlendiği öne sürülen hava saldırılarında ise 492 çocuk hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, "Bu yıl öldürülen çocuk sayısının rekor kırarak en yüksek seviyeye çıkması, özellikle şok edici" dedi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.