3 Nisan 2002: Cenin Muharebesi

3 Nisan 2002: Cenin Muharebesi

2002 yılının Nisan ayında İsrail ordusu, Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampına kapsamlı bir saldırı başlattı.

2002 yılının Nisan ayında İsrail ordusu, Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampına kapsamlı bir saldırı başlattı.

İkinci İntifada sırasında yaşanan Cenin Muharebesi, halen Filistin konusunda akıllarda tazeliğini koruyor.

Cenin Muharebesi, yaklaşık 2 yıl sonra ABD işgali sırasında yaşanan Felluce Muharebeleri ile birlikte, bu dönemde bölgede büyük etki bırakmıştı.

İsrail ordusuna karşı gösterilen direniş Cenin'i sembolleştirmişti.

Cenin Kampı

İsrail işgali sebebiyle evlerinden olan Filistinlilerin yerleşmesi için 1953 yılında inşa edilen Cenin mülteci kampı, bölgede İsrail'e karşı direnişin önemli merkezlerinden biriydi.

Özellikle İslami grupların oldukça etkin olduğu Cenin Kampı, geçmişten bugüne Batı Şeria'da İsrail'e karşı silahlı mücadele için önemli bir nokta oldu.

İsrail'in saldırı düzenlediği dönemde Cenin Kampı resmi rakamlara göre 15 bin kişi yaşıyordu. Bunların yarısına yakını 17 yaşın altında veya 65 yaşın üzerindeki sivillerdi.

İkinci İntifada sırasında oynadığı rol, Cenin Kampı'nı hedefe oturtmuştu. Mart sonunda Batı Şeria'da saldırılarına başlayan İsrail ordusu, 3 Nisan 2002 gecesi Cenin Kampı'nı kuşattı.

Cenin Muharebesi

Kampın çevresi tamamen kuşatılırken, bölgeye giden yollar da kesildi.

Cenin Kampı'nı havadan ve karadan bombalayan İsrail ordusu, gece saatlerinde kamp içerisine girmeye başladı.

İsrail güçleri, Cenin'de şiddetli bir direnişle karşılaştı. Bu dönemde kampta bağımsız grupların yanı sıra Hamas, İslami Cihad ve El Fetih bünyesindeki Tanzim ve El Aksa Şehitleri Tugayı gibi gruplar bulunuyordu.

Dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un ilan ettiği operasyon kapsamında Cenin Kampı'ndaki muharebe 11 Nisan'a kadar devam etti. İsrail askerleri 18 Nisan'da kampı terk etmeye başlayacaktı.

İsrail'in saldırılarında binden fazla ev zarar görürken, yüzlerce Filistinli de tutuklandı. Tutukluların bir kısmı müebbet hapis cezası alırken, bu isimler halen İsrail cezaevlerinde tutuluyor.

Çatışmalarda İsrail 23 askerinin öldüğünü açıklarken, 52 askerin de yaralandığı belirtildi. Resmi rakamlara göre 35 Filistinli sivil ve 23 savaşçı yaşamını yitirdi.

Cenin Muharebesi, İsrail'e karşı bölgedeki direnişin önemli bir tarihi noktası olurken, kamp halen Filistinli gruplar tarafından kontrol ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.