500 milyon dolara mal olacak: Trump 'Meksika Duvarı'nı siyaha boyamak istiyor

500 milyon dolara mal olacak: Trump 'Meksika Duvarı'nı siyaha boyamak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırındaki duvarı siyaha boyama arzusunu bir kez daha dile getirdi.

Washington Post'un eriştiği sözleşme tahminlerine göre duvarı oluşturan çelik direklerin boyanması proje maliyetini en az 500 milyon dolar (yaklaşık 3 milyar 617 milyon TL) artıracak.

ABD Başkanı Donald Trump, duvarı boyama hevesi yıllar içinde gelgitler yaşadı. Trump, koyu rengin duvarı daha caydırıcı kılacağına ve dokunulmayacak kadar sıcak tutacağına inanıyor. ABD Başkanının, daha çok ısı emdiği için mat siyahı tercih ettiği söyleniyor.

Siyah boyayı hem maliyet hem de uzun vadeli bakım ihtiyacı sebebiyle gereksiz bulan askeri yetkililer ve sınır görevlileri Başkan'ı ikna ettiklerine ve siyah boyanın duvarın orijinal özellikleri arasından çıkarıldığına inanıyordu.

Ancak Washington Post, Başkan Trump'ın nisan ayında damadı ve kıdemli danışmanı Jared Kushner'den tahmini boya maliyetini istemesiyle bu fikrin bir kez daha gündeme geldiğini belirtiyor.

Washington Post'a göre duvarın boya maliyeti iki kat akrilik boya için 500 milyon dolardan, üst düzey kalitede toz kaplama için 3 milyar dolar (yaklaşık 21 milyar 738 milyon TL) arasında değişiyor.

Hangi seçenek tercih edilirse edilsin, ABD tarihinin en pahalı altyapı projelerinden biri halini alan duvara ek maliyetler getirecek. Halihazırda inşası için 15 milyar dolar (yaklaşık 108 milyar 625 milyon TL) ayrılmış durumda.

Duvarı oluşturan hava şartlarına dayanıklı çelik direklerin 30 yıl ömrü bulunuyor.

Boyama maliyetli olmasının yanı sıra süreci de yavaşlatacak. Duvarın parçaları dikilmeden önce boyanırken, tamamlanmış mevcut bölümlerin tekrar elden geçirilmesi ve iki ülkeyi sadece dar bir toprak şeridinin ayırdığı göz önüne alındığında bariyerin Meksika tarafının nasıl boyanacağı sorununun çözülmesi gerekecek.

2020'de tekrar seçilme vaatleri arasında duvarda ilerleme sağlamaya da yer veren Başkan, 2021'e kadar 800 kilometrelik bölümün inşaatını bitirme sözü veriyor.

ABD Gümrük ve Sınır Muhafazası, şimdiye kadar yaklaşık 280 kilometresi tamamlanan yeni duvar sürecine dair video ve etkileşimli harita paylaşımı yapıyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.