5G'nin ilk kullanıcıları inekler oldu

5G'nin ilk kullanıcıları inekler oldu

İngiltere'de hayvanların ihtiyaçlarını karşılamak ve hastalıklarını tespit etmek için 5G teknolojisine sahip tasma ve algılayıcılar kullanılıyor.

Dünya Halleri'nden Semih Sönmez'in haberine göre, sıradan inekler gibi görünebilirler ama İngiltere’deki bir çiftlikte yetiştirilen Friesian (siyah alaca) türü mandıra inekleri aslında birer internet öncüsü ve 5G’nin nimetlerinden sizden önce faydalanıyorlar.

Yeni gelişmekte olan 5G teknolojisi için ağ altyapısı oluşturan Cisco Systems Inc, üç kırsal noktada kablosuz ve mobil bağlantıyı denemek için 5G test istasyonları kurdu. 5G, süper hızlı bağlantısı ile hayatlarımızı dönüştürmeye aday. Otonom araçlardan artırılmış gerçeklik gözlüklerine ve cep telefonuna saniyeler içinde film indirme imkanına kadar pek çok alanı değiştirme ihtimali var. Dünya genelinde küçük alanlarda denenmeye başlayan teknolojinin Çin, Japonya ya da ABD gibi ülkelerde 2023’ten önce ülke çapında kullanılması mümkün görünmüyor.

5G bağlantılı inek tasması

İnekler için ise 5G’ye bağlı tasmalar geliştirildi. Bu tasmalar robotik bir süt sağma sistemini çalıştırıyor. İnekler sağılmak istediklerine makineye yaklaşıyorlar ve makinenin kapıları otomatik olarak açılıyor. Cihaz her bir ineği tanıyor ve ona göre ineğin memelerini tutup sağmaya başlıyor. İnek bu sırada ödül mamasını yiyor.

İngiltere’nin güney batısında, Shepton Mallet’ta devlet destekli Agri-EPI Center’da (Tarımsal Mühendislik Belirli İnovasyon Merkezi) 180 büyükbaş hayvanın bulunduğu sürüde 50 kadar ineğin akıllı tasmaları ve sağlık takibi yapan kulak etiketleri bulunuyor. Cihazlar ineklere hiçbir şekilde zarar vermiyor ve takip işlemi sayesinde hayvanlarda herhangi bir hastalık belirtisi olduğunda görevliler müdahale edebiliyor.

Birçok farklı teknoloji destekleniyor

Şu anda kullanılan mandıra düzeni, Agri-EPI tarafından, Britanya inovasyon dairesinin desteğiyle kuruldu ve inekler yaslandığında dönerek kaşıyan fırçalar, algılayıcılar sayesinde hava durumuna göre açılıp kapanan perdeler ve ahırlara çatıdaki raylar sayesinde otomatik olarak yem dağıtan akıllı besleme sistemleri gibi teknolojileri kullanıyor.

Cisco’dan Nick Chrissos “Tüm inekleri ve bu çiftlikteki tüm hayvanları internete bağlayabiliriz. 5G çiftçiliğe bu şekilde katkı sağlayabilir. Bu çiftlikte kullandığımız gücü Birleşik Krallığın ve dünyanın her köşesine yayabilir.” diyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.