AB ile DSÖ arasında 'fon' krizi: 20 milyon euro yardım askıya alındı

AB ile DSÖ arasında 'fon' krizi: 20 milyon euro yardım askıya alındı

Avrupa Komisyonu, Kongo Cumhuriyeti'ndeki cinsel istismar skandalı nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) programlarına verdiği fonları askıya aldı.

Avrupa Komisyonu, Kongo Cumhuriyeti'ndeki cinsel istismar skandalı nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) programlarına verdiği fonları askıya aldı.

Komisyon, DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus'e gönderdiği 7 Ekim tarihli mektupta aralarında Ebola ve Covid-19'un da bulunduğu beş programa verilen mali yardımların derhal askıya alındığını bildirdi.

Mali yardımların toplam tutarı 20,7 milyon eurodan fazla olarak belirtildi.

Avrupa Komisyonu "ortaklarından kabul edilemez olayların önlenmesi için güçlü koruma yöntemlerinin bulunmasını ve bu tür durumlarda kararlılıkla harekete geçilmesini beklediklerini" kaydetti ve adı geçen ülkedeki ödemeleri geçici olarak askıya aldığını ve insani faaliyetlerle ilgili yeni fon vermekten kaçınacağını ifade etti.

Komisyonun Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada bu durumun yalnızca Kongo Cumhuriyeti'ndeki programları kapsadığını, diğer ülkelerdeki DSÖ programlarının etkilenmediğini de kaydetti.

DSÖ'den konuyla ilgili bir açıklama yapılmadığı bildirildi.

Avrupa Birliği'nin (AB) bu girişimi, bahse konu ihlaller ve yönetim ihmalleri hakkında gereğinin yapılması ve bir daha başka bir yerde meydana gelmesinin önlenmesi için DSÖ Genel Sekreteri Tedros üzerindeki diplomatik baskıyı arttırdı.

Kongo'da ne yaşandı?

Kongo'da 2018-2020 yılları arasında patlak veren 10. Ebola salgını sırasında 50 kadın, salgınla mücadele amaçlı ülkeye gönderilen DSÖ personeli tarafından cinsel istismara ve cinsel tacize maruz kaldıklarını belirterek, uluslararası haber ajanslarına ihbarda bulundu.

İhbarlar üzerine DSÖ'ye tepki gösteren 53 ülke ortak bildiri yayınlayarak örgütün Kongo'daki kadınlara yönelik cinsel istismar ve taciz iddialarından haberdar olduğunu ancak harekete geçmediğini bildirdi ve iddiaların araştırılmasını talep etti.

Olaylarla ilgili yapılan bağımsız araştırma raporu iddiaları doğrulayarak çoğu Birleşmiş Milletlere bağlı kurumlarda çalışan, onlarcası ise DSÖ personeli olan 83 yardım çalışanının bahsekonu suçları işlediği belirtildi.

Raporun açıklanmasının ardından Tedros "Bu, DSÖ için karanlık bir gün. Nihai sorumluluğu üstleniyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.