AB Macaristan'a verilen fonlardan 7.5 milyar dolar kesinti talep etti

AB Macaristan'a verilen fonlardan 7.5 milyar dolar kesinti talep etti

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, “yolsuzluk” yapıldığı endişeleri yüzünden Macaristan’a verilen fonlardan 7,5 milyar euro kesintiye gidilmesini istedi.

AB Komisyonu’nun Bütçe ve İdari İşler Temsilcisi Johannes Hahn, uyum fonlarından verilecek üç program için öngörülen paranın yüzde 65’i ve kurtarma fonundan verilmesi öngörülen paranın üçte birinde kısıntıya gidilmesini önerdiklerini bildirdi.

Hahn, Macaristan’a mali ceza uygulama kararının komisyon üyeleri tarafından oybirliğiyle alındığını söyledi.

AB Komisyonu’nun nisan ayında ihlal süreciyle ilgili genel koşulluluk mekanizmasını” yürürlüğe soktuğunu hatırlatan Hahn, Macaristan’ın şu ana kadar 17 iyileştirici önlem açıkladığını bildirdi.

Hahn, kamu ihalelerindeki usulsüzlükleri, hükümet yetkilileriyle ilgili çıkar çatışmalarının önlenmesi ve AB fonlarının kötüye kullanımıyla ilgili etkili ve bağımsız soruşturmalar yapılması konusundaki eksikliklerin devam etmesi yüzünden mali yardımın kısılması tavsiyesinde bulundukları mesajını verdi.

AB Komisyonu temsilcisi, Macaristan’ın alacağı önlemleri ve bunlarını nasıl yürürlüğe sokulduğunu dikkatle inceleyeceklerini, ancak bunun için fazla süre olmadığı uyarısında bulundu.

Macaristan için nisan ayında başlatılan 'ihlal süreci' nasıl işledi?

Hahn, Macaristan aleyhine başlatılan ve Avrupa Adalet Divanı’nın onay verdiği “ihlal süreci” kapsamında AB Komisyonu’nun, karar organı AB Konseyi’ne bu tür bir kesintiye gidilmesinin önerildiğini vurguladı.

AB Komisyonu, nisan ayında, ilk ihlal süreciyle ilgili başvuruya ilişkin Macaristan aleyhine “genel koşulluluk mekanizmasını” yürürlüğe soktu.

Söz konusu prosedür, AB fonlarının ödenmesinin hukukun üstünlüğü ilkelerine saygı gösterilmesi şartına bağlı olduğu ve sistemsel sorunları olan ülkelerin bu finansmanı kaybedebileceği ilkesine dayanıyor.

AB’nin, 2021 ile 2027 bütçesi için uyum fonlarından 22,5 milyar euro, Covid-19 kurtarma fonundan ise 6 milyar euro tutarında bir yardım Macaristan’a verilmesi öngörülüyordu.

Brüksel’in bugünkü tavsiyesinden sonra AB Konseyi bir ay içinde oylamaya gidecek. AB Komisyonu tavsiye kararı onaylaması halinde Macaristan’a yanıt vermesi için bir ay mühlet tanınacak. Budapeşte isterse ilave süre isteyebilecek.

AB Konseyi’nde karar, oybirliği değil, yalnızca nitelikli çoğunlukla alınacak.

Macaristan‘dan AB’yi ikna çabaları

Macaristan hükümeti, dün AB’nin Budapeşte’ye verilmesi öngörülen uyum fonları ve “kurtarma fonlarından gelecek mali yardımın kesilmemesi için yeni yasalar çıkartacağı vaadinde bulunmuştu.

Devlet Bakanı Gergely Gulyas, basına yaptığı açıklamada, iç tüzüğe göre “acil süreç” çalıştırılarak bu tasarıların parlamentoda kabul edilip kasım ayında yürürlüğe girmesi için çalışacaklarını bildirmişti.

Orban hükümetinin bu çabası, fonların dondurulmasına yönelik son bir hamle olarak yorumlanıyor.

Macaristan’a yönelik diğer eleştiri konuları neler?

Yolsuzlukla mücadele, özgür medya ve yargıçların bağımsızlığı, LGBT'lerin haklarını kısılması ve göçmenler konusu Budapeşte’nin Brüksel tarafından yoğun bir şekilde eleştirilmesine neden olan konuların başında geliyor.

Budapeşte geçen hafta da Brüksel’i ikna etmek amacıyla yolsuzlukla mücadele ajansı kurulması taahhüdünde bulunmuştu.

Orban tarafından imzalanan kararnameye göre, bağımsız yetkililer tarafından oluşturulacak kurum, AB fonlarının kullanılmasında yapılan usulsüzlükleri, yasa dışı eylemleri araştıracak ve bunların önüne geçilmesinin yollarını arayacak.

Kararnameye göre yeni kurulacak ajans, ulusal makamların dolandırıcılık, yolsuzluk, çıkar çatışması ve diğer ihlalleri önlemek veya soruşturmak için yeterince hareket etmediğini tespit ettiğinde devreye girmekle görevlendirilecek.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.