ABD 3D yazıcılarla elde edilen silahları yasallaştırıyor

ABD 3D yazıcılarla elde edilen silahları yasallaştırıyor

ABD birkaç yıl önce yasadışı hale getirdiği 3-D yazıcılarla silah elde etmeyi yeniden yasal hale getiriyor.

ABD'de bireysel silahlanma yanlısı aktivistler, yönetimle üç boyutlu yazıcılardan çıkarılıp kullanılabilen silahlara izin verilmesine dair plan hakkında anlaşmaya vardı. Söz konusu plan 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek.

2013 yılında, kendisini post-Solcu bir anarşist olarak niteleyen Cody Wilson "The Liberator" (Özgürleştirici) olarak adlandırdığı, 3-D yazıcıdan yazdırılabilen tabancayı internete yüklemişti. Tek kullanımlık bu tabanca neredeyse tamamen ABS plastikten, yani legoların yapıldığı plastikten imal ediliyordu. ABD yönetimi bu durumu yasadışı hale getirmiş ve internete yüklenen silah prototipini kaldırma kararı almıştı. Bu tarihten beri süren dava nihayet Wilson'ın lehine sonuçlandı.

Dava sonucu üç boyutlu yazıcılardan yazdırılabilecek silahların planlarına, dosyalarına ve üç boyutlu çizimlerine internetten erişim izni verildi. ABD hükümeti aynı zamanda Cody Wilson'a 40 bin dolar'a yakın tazminat ödemeyi de kabul etti.

3 boyutlu yazıcılardan kolaylıkla bastırılıp kullanılabilecek bu tür silahların özellikle bireysel silahlanmanın kontörüne dair tartışmaların doruğa çıktığı bir ülke olan ABD'de silahlanmayı daha da yaygınlaştıracağı tahmin ediliyor. Bu sayede herhangi bir yaş yahut maddi imkan sınırı olmaksızın nüfusun ciddi bir kısmının ateşli silahlara erişebileceği düşünülüyor. Ülkede aynı zamanda yükselmekte olan aşırı sağcı ve şiddet yanlısı trendler de göz önünde bulundurulduğunda bu durumun ırkçı saldırılarda artışa neden olabileceği ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.