ABD Afgan sığınmacıları BAE'de 'unuttu'

ABD Afgan sığınmacıları BAE'de 'unuttu'

15 Ağustos 2021'de Taliban'ın Afganistan'da yönetimi devralmasının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne tahliye edilen yüzlerce Afgan, bir yılı aşkındır geçici tesislerde barınıyor.

BAE'de halen geçici tesislerde yaşayan Afganlar, yerleştirme işlemlerinin hızlandırılmasını talep ediyor.

Bu kapsamda Abu Dabi'de geçici yerleşkelerde konaklayan Afganlar pazartesi ve salı günü, ABD ve diğer Batılı ülkelere yerleştirilmeleri süreçlerinin hızlandırılması amacıyla protesto düzenledi.

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla Reuters'a konuşan ve şu anlık "Uluslararası İnsani Şehir"de yaşamını sürdüren bir Afgan, "Yaklaşık bir yıldır modern hapishane benzeri bir kampta tutuklu gibiyiz. Kimsenin çıkmasına izin verilmiyor. Onlar da (bizim) ne zaman herhangi bir ülkeye kalıcı olarak yerleştirileceğimizi bilmiyor." diye konuştu.

BAE, Afganlara güvenli ve rahat bir yaşama alanı taahhüt etse de "Uluslararası İnsani Şehir" içerisinde konaklayan Afganlar çok kötü şartlarda kaldıklarını ve kötü hizmet verildiğini savunuyor.

Bir yıl önce Taliban'dan kaçan bazı Afganlar ülkelerine geri döndü

BAE'deki kampta aylarca bekletilen bazı Afganların ülkesine geri döndüğü ifade ediliyor.

Normal şartlarda BAE sığınmacı kabul etmese de emirlik yetkilileri ABD ile Afganların BAE'ye geçici olarak tahliye edilmesi konusunda anlaşma sağlamıştı.

ABD yetkilileri ise Afganların ülkeye terk ederken yanlarına kimlik belgesi almamaları sebebiyle yerleştirme süreçlerinin uzadığını öne sürüyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.