ABD Afganistan'a ait 7 milyar doların tasarrufuna kısıtlama getiriyor

ABD Afganistan'a ait 7 milyar doların tasarrufuna kısıtlama getiriyor

ABD'nin, Afganistan'a ait olan ve el konulan 7 milyar dolarlık fonun bir kısmını tasarruf kısıtlamasıyla serbest bırakabileceği belirtiliyor.

ABD'nin Afganistan'a ait varlıkların bir kısmını bırakacağı iddia edildi.

TRT World'ün haberine göre, ABD, 7 milyar dolarlık fonların 3.5 milyar dolarlık kısmını serbest bırakacak.

Paranın İsviçre merkezli Uluslararası Ödemeler Bankası'na verileceği ve paranın nasıl kullanılacağına dair bir komisyon kurulacağı belirtildi.

Böylece Afganistan'a ait paralar yine Afgan devletine teslim edilmemiş olacak ve paralar üzerindeki tasarruf kısıtlanacak.

Açıklamanın birkaç hafta içerisinde yapılacağı öne sürülüyor.

ABD kaynakları söz konusu meblağın tamamının 7 milyar dolar olduğunu ifade ediyor. Ancak Afganistan'da yeni yönetimin iktidara geldiği ilk günlerde bu paranın 10 milyar dolar olduğu belirtiliyordu. Söz konusu kesintinin nereden kaynaklandığı ise bilinmiyor.

Dünyanın en zengin ülkelerinden olan ABD'nin, dünyanın en yoksul ülkelerinden Afganistan'a ait olan paralara el koyması dikkat çekiyor. Paralara el konulması ve Afganistan'a yaptırım uygulanması ülkede ekonomik krize sebebiyet veriyor.

ABD Başkanı Joe Biden, el konulan 7 milyar dolarlık fonu kendilerinin kullanacağını açıklamıştı. Paranın yarısı olan 3.5 milyar dolarlık kısım insanı yardım olarak Afgan halkına ulaştırılmasına karar verilmişti. 3.5 milyar dolarlık diğer kısım ise 11 Eylül 2001 Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon saldırılarında yakınları ölen ailelere verilecekti.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.