ABD Afganistan'a en fazla bombayı 2018 yılında attı

ABD Afganistan'a en fazla bombayı 2018 yılında attı

ABD güçleri ve Kuzey İttifakı'nın Kabil’i ele geçirmesinin üzerinden 17 yıl sonra bugün Afganistan’ın yarısı Taliban tarafından geri alındı ve savaş hala devam ediyor. 

ABD güçleri ve Kuzey İttifakı'nın Kabil’i ele geçirmesinin üzerinden 17 yıl sonra bugün Afganistan’ın yarısı Taliban tarafından geri alındı ve savaş hala devam ediyor. 

Son zamanlarda IŞİD de ülkede aktif olmaya başladı ve yaklaşık 14.000 ABD askeri hala Afganistan’daki çatışma dalgasını kontrol altında tutabilmek için görev yapmaktalar. Son birkaç yıldır Afganistan meselesi medya gittikçe daha az yer bulsa da 2018 yılı ABD’nin Afganistan’a en fazla bomba attığı yıl oldu.

ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı verilerine göre, insanlı ve insansız hava araçlarından 2018 Ocak ve Kasım ayları arasında tam olarak 5.213 atış gerçekleştirildi. 

forve.jpg

Daha önce bu yoğunlukta bir hava saldırısı operasyonu en son 5.101 atışla 2010 yılında gerçekleştirilmişti. O yıl içinde resmi rakamlara göre Afganistan genelinde 711 ISAF askeri ve 1.271 sivil ölmüştü.

Obama'nın görev süresinin son zamanlarında, 2015’te 947, 2016’da da 1337 atışla bombalamaların yoğunluğu düşüşe geçmişti. Geçtiğimiz Ağustos ayında Başkan Trump’ın yeni Afganistan stratejisini açıklamasının ardından ülkeye takviye asker gönderilmesinin yanı sıra icra edilen hava saldırıları da müthiş derecede attı. 

Bu artışın en büyük sebebi, angajman kurallarında yapılan değişiklik oldu. Bu yeni kurallara göre NATO güçlerine düşman ile temas sağlamadan da ateş açabilme yetkisi verildi.

Bu değişikliklerin mimarı olan Savunma Bakanı James Mattis’in amacı hava gücünün üstündeki kısıtlamaları kaldırarak bu kozu daha etkin şekilde kullanabilmekti.

Değişen kurallarla beraber yoğunlaşan Afgan Hava Kuvvetleri operasyonları neticesinde yaşamını yitiren sivillerin sayısı da arttı.

Geçen ay yayınlanan BM raporuna göre, ülkedeki sivil ölümlerin kayıt altına alınmasına başlanılan 2009 yılından bu yana, henüz bitmesine 2 ay daha olan 2018 en fazla sivil ölümünün yaşandığı yıl oldu.

Kaynak: Forbes, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.