"ABD Afganistan'dan çekilirse Kabil hükümeti çöker"

"ABD Afganistan'dan çekilirse Kabil hükümeti çöker"

Afganistan'ın Yeniden İnşası Genel Müfettişliği (SIGAR) Başkanı John Sopko, ABD'nin ülkeden çekilme sürecini değerlendirdi.

Afganistan'ın Yeniden İnşası Genel Müfettişliği (SIGAR) Başkanı John Sopko, ABD'nin ülkeden çekilme sürecini değerlendirdi.

ABD Temsilciler Meclisi'nde dün yaptığı konuşmada Sopko, Taliban ile hükümet arasında bir anlaşmaya varılmadan ABD askerlerinin ülkeden çekilmesinin "felaket" olacağını söyledi.

Sopko, ABD'nin askeri ve finansal desteği olmaksızın Kabil hükümetinin çöküşle karşı karşıya kalacağını vurguladı:

"Afgan hükümeti yüksek olasılıkla birkaç ay içerisinde savaş uçağı uçurma kapasitesini kaybedecek ve açıkça söylemek gerekirse, muhtemelen çökecek."

Afganistan'da Kabil hükümetinin, ABD'nin desteği olmadan ayakta kalamayacağı birçok kez gündeme gelmişti. Daha önce Kabil hükümeti lideri Eşref Gani de benzer yorumlarda bulunmuştu. Gani, 2018 yılında yaptığı bir açıklamada "ABD desteği ve imkanları olmadan ordumuzu altı ay destekleyemeyiz." yorumunda bulunmuştu.

Doha Anlaşması ve ABD'nin çekilme süreci

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanan anlaşma kapsamında, ABD ülkedeki askerlerini çekmeye başladı.

2020 Haziran ayı ortasında ABD, Afganistan'daki askerlerinin sayısını 8 bin 600 civarına düşürdü.

Temmuz ortasında ise ABD, anlaşma kapsamında Hilmend, Uruzgan, Paktika ve Lağman vilayetlerinde bulunan toplam 5 büyük askeri üssü kapatmıştı.

15 Ocak tarihinde ABD Afganistan'daki asker sayısını 2 bin 500'e düşürdü.

Anlaşma imzalandığı dönemde ABD'nin ülkede yaklaşık 13 bin askeri bulunuyordu.

Anlaşmadaki hükümler

ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmada, ABD ülkeden 14 ay içerisinde çekileceğini taahhüt etmişti.

Bu kapsamda ABD'nin 2021 yılı Mayıs ayına kadar ülkeden çekilmesi gerekiyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.