"ABD Afganistan'da kalmaktan yana"

"ABD Afganistan'da kalmaktan yana"

ABD'de başkan Joe Biden'ın Afganistan'daki askeri varlığı sürdürme yönünde karar vereceği bildirildi.

ABD'de başkan Joe Biden'ın Afganistan'daki askeri varlığı sürdürme yönünde karar vereceği bildirildi.

ABD'li yetkililerin devam eden görüşmelerinde, Afganistan'da kalan askerlerin Mayıs ayında çekilmemesi yönünde bir karara varıldığı ifade edildi. Ulusal güvenlik danışmanları ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde Biden üç ayrı olasılık üzerinde durdu. Bunlar Afganistan'dan tamamen çekilmek, 6 ay daha ülkede kalmak veya bu süreyi belirsiz şekilde uzatmak.

Amerikalı yetkililer, Biden'ın Afganistan'dan çekilme taraftarı olduğunu, ancak özellikle Pentagon'dan yapılan uyarılar sonucunda kararını değiştirme eğilimi gösterdiğini belirtti. Biden'ın henüz son kararı vermediği ancak düşüncesinin, Kasım ayına kadar Afganistan'da kalmak olduğu ifade edildi. Biden'ın, Taliban'ın Afganistan'da iktidar olmasını arzu etmediği dile getirildi.

Biden 17 Mart'ta yaptığı bir açıklamada, Mayıs ayında Afganistan'dan çekilmelerinin zor olduğunu ifade etmişti.

ABD'nin Afganistan'da 6 ay daha kalmasına yönelik isteğin Taliban ile müzakere edileceği ifade edilirken, Taliban'ın ise bu tekliflere sıcak yaklaşmadığı biliniyor. Taliban yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda Mayıs ayında ABD'nin Afganistan'ı terk etmesi gerektiğini, aksi halde savaşın devam edeceğini belirtmişti.

Doha Anlaşması ve ABD'nin çekilme süreci

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanan anlaşma kapsamında, ABD ülkedeki askerlerini çekmeye başladı.

2020 Haziran ayı ortasında ABD, Afganistan'daki askerlerinin sayısını 8 bin 600 civarına düşürdü.

Temmuz ortasında ise ABD, anlaşma kapsamında Hilmend, Uruzgan, Paktika ve Lağman vilayetlerinde bulunan toplam 5 büyük askeri üssü kapatmıştı.

15 Ocak tarihinde ABD Afganistan'daki asker sayısını 2 bin 500'e düşürdü.

Anlaşma imzalandığı dönemde ABD'nin ülkede yaklaşık 13 bin askeri bulunuyordu.

Anlaşmadaki hükümler

ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmada, ABD ülkeden 14 ay içerisinde çekileceğini taahhüt etmişti.

Bu kapsamda ABD'nin 2021 yılı Mayıs ayına kadar ülkeden çekilmesi gerekiyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.