"ABD Afganistan'dan çekilme sürecini birkaç gün içinde tamamlayacak"

"ABD Afganistan'dan çekilme sürecini birkaç gün içinde tamamlayacak"

ABD'nin, Afganistan'dan çekilme sürecini bu hafta içerisinde tamamlayacağı ifade ediliyor.

ABD'nin, Afganistan'dan çekilme sürecini bu hafta içerisinde tamamlayacağı ifade ediliyor.

CNN International'ın Amerikalı yetkililere dayandırdığı habere göre ABD ordusu, Afganistan'dan çekilme sürecini birkaç gün içerisinde tamamlayacak.

Çekilme sürecinin tamamlandığına dair resmi açıklamanın, ABD'nin bağımsızlık günü olan 4 Temmuz'da yapılması bekleniyor.

ABD, Taliban ile 29 Şubat 2020'de yaptığı Doha Anlaşması'yla Afganistan'dan Mayıs 2021'de tamamen çekilmeyi taahhüt etmişti. Ancak göreve yeni başlayan Joe Biden yönetimi bu tarihi 11 Eylül 2021'e kadar uzattıklarını açıklamıştı.

Geride yaklaşık bin asker kalacak

CNN'in aktardığı habere göre Afganistan'ın başkenti Kabil'de, uluslararası havalimanını, diplomatik misyonları ve ABD Büyükelçiliğini korumak üzere yaklaşık 1000 Amerikan askeri kalacak.

NATO birliklerinin nasıl bir yol izleyeceği ise bilinmiyor. ABD'nin işgal sürecindeki en büyük ortaklarından Almanya, dün Afganistan'ı tamamen terk etmişti.

Amerikalı bazı yetkililer ise, geride kalan asker sayısının 650'yi aşmayacağı görüşünde.

Taliban ise ABD'nin başkent Kabil'de asker bırakmasını kabul etmeyeceklerini ve bu birliklere saldırı düzenleyeceklerini vurguluyor.

Bagram Üssü terk ediliyor

Çekilme süreci kapsamında, ABD'nin Afganistan'daki güçlerinin kalbi niteliğinde olan Bagram Hava Üssü de terk ediliyor.

Üssün birkaç gün içerisinde tamamen boşaltılacağı ve Kabil hükümeti güçlerine teslim edileceği belirtiliyor.

Los Angeles Times, üssün Kabil hükümeti güçlerine teslim edileceğini ve 4 Temmuz 2021 Pazar gününe kadar, çekilme sürecinin tamamlanacağı bilgisini aktardı.

Bagram Üssü, askeri öneminin yanı sıra, ülkedeki askeri işgalin sembolik merkezlerinden biri. 1950'li yıllarda Sovyetler Birliği tarafından inşa edilen üs, 1979'daki Sovyet işgali sırasında, 1989'a kadar Sovyet ordusu tarafından kullanıldı. Sovyetlerin çekilmesinin ardından üs harabe halinde terk edildi.

2001 yılında ABD işgali sonrası bölgede yeni bir Bagram üssü inşa edildi.

İç savaş uyarısı

Öte yandan, Afganistan'daki Amerikan güçlerinin komutanı General Scott Miller, ülkenin iç savaşa sürüklendiğini savundu.

Miller, ABD'nin çekilmesi sonrasında hükümete bağlı güçlerin birleşememesi halinde, Afganistan'ı zor günlerin beklediğini ifade etti.

ABD'li komutan güvenlik durumunun iyi olmadığını, iç savaşın yüksek bir ihtimal olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.