ABD Afganistan'dan çekilme sürecini yarıladı

ABD Afganistan'dan çekilme sürecini yarıladı

ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecini yarı yarıya tamamladığı bildirildi.

ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecini yarı yarıya tamamladığı bildirildi.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD ordusu çekilme sürecini yüzde 30-44 oranında tamamladı ve 6 tesis daha Kabil hükümeti güçlerine teslim edildi.

İlerleyen günlerde çekilme sürecinin hızlanacağı ve daha fazla üssün Kabil hükümetine teslim edileceği belirtiliyor.

Şimidiye kadar ABD, 300 adet C-17 uçağı dolusu materyali tahliye ederken, yaklaşık 13 bin parça ekipman da imha edilerek hurda olarak satıldı. ABD'nin bu ekipmanları hükümet güçlerine vermeyip imha etmesi tepki çekmişti.

ABD'nin Afganistan'dan önümüzdeki Temmuz ayında tamamen çekilebileceği belirtiliyordu.

New York Times'ın Amerikan askeri yetkililerin aktardığı habere göre, ABD ordusu Temmuz ayının ortasına kadar ülkeyi terk edebilir.

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin Afganistan'dan 11 Eylül 2021 tarihine kadar çekileceğini açıklamıştı. 29 Şubat 2020 tarihinde Taliban ile anlaşma imzalayan ve 1 Mayıs 2021'de Afganistan'ı terk edeceğini taahhüt eden ABD, bu kararla beraber söz konusu anlaşmayı ihlal etmişti.

ABD Temmuz ayında ülkeden çekildiği takdirde, belirtilen tarihten yaklaşık 2 ay önce Afganistan'ı terk etmiş olacak. Bölge kaynakları ABD'nin ülkeden, ABD'nin bağımsızlık günü olan 4 Temmuz'da tamamen çekilebileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.