ABD: Asya'da artık sessiz kalmayacağız

ABD: Asya'da artık sessiz kalmayacağız

Çin'i bölgedeki istikrara karşı tehdit oluşturmaması konusunda uyaran ABD Savunma Bakanı Patrick Shanahan, Asya bölgesinde "artık sessiz kalmayacaklarını" dile getirdi.

ABD Çin’i, komşu ülkelerinin bağımsızlığına ve bölgedeki istikrara karşı tehdit oluşturmaması konusunda uyardı. ABD Savunma Bakanı Patrick Shanahan, Güney Çin Denizi ve Tayvan gibi konular da dahil olmak üzere bölgede "artık sessiz kalmayacaklarını" dile getirdi.

Singapur’da düzenlenen Asya’nın en büyük güvenlik zirvesi Shangri-La Diyaloğu’nda konuşan Shanahan, "Bölgedeki devletlerin çıkarlarına uzun vadede en büyük tehdit, uluslararası hukuk ve kurallarını ihlal eden aktörlerden geliyor.” dedi.

ABD Savunma Bakanı, bölgedeki istikrarı bozan aktörlerden bahsederken Çin’in adını doğrudan kullanmadan, bölgeyi tehdit eden politikaları artık görmezden gelmeyeceklerini ifade etti. Shanahan ayrıca, her türlü yapıcı ilişkinin Çin’in de çıkarına olduğuna değindi.

Diğer yandan Shanahan, önümüzdeki 5 yıl içinde Asya’nın istikrarını sağlamak için askeri teknolojiye yatırım yaptıklarını belirtti.

Bölgede, özellikle Güney Çin Denizi, Kore Yarımadası ve Tayvan’da, kontrolü artırmak isteyen ABD ve Çin arasında uzun zamandır süren bir rekabet var. Şi Jinping'in Tayvan'a karşı güç kullanma tehdidi nedeniyle ABD daha önce Pekin’i, Tayvan’a karşı güç kullanma konusunda uyarmıştı.

"Ticaret savaşı değil ticari müzakere"

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkiler ‘ticaret savaşları’ ile gergin durumda. Konuyla ilgili Shanahan, şu anki Çin ve ABD ilişkilerini ‘ticaret savaşı’ olarak görmediğini, bunun sadece ticaret müzakerelerinin bir parçası olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 1 Mart’ta ilan ettiği kararla çelik ve alüminyum ithalatında ek vergi uygulamalarıyla başlayan 'ticaret savaşı', Washington yönetiminin Huawei ürünlerini yasaklaması ile iki ülke arasındaki krize yeni bir boyut kazandırmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.