Ticaret savaşı kızışıyor: Çin'den ABD'ye vergi misillemesi

Ticaret savaşı kızışıyor: Çin'den ABD'ye vergi misillemesi

Çin yönetimi 60 milyar dolar değerindeki ABD ürünlerine gümrük vergisi getirmeyi planlıyor.

Çin, 1 Haziran itibariyle toplam 60 milyar dolar değerindeki ABD ürünlerine yüzde 5 ile 25 arasından gümrük vergisi getirerek, ABD ile olan ticaret savaşında yeni bir aşamaya girmeye hazırlanıyor.

Çin Devlet Konseyi Tarife ve Vergi Komisyonu tarafından bu ayın başında yapılan açıklamada, ABD’nin 200 milyar dolar değerindeki Çin mallarına gümrük tarifesini yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkarmasına misilleme olarak, Çin’in 60 milyar dolar tutarındaki ABD menşeli ürünlere yüzde 5 ile 25 oranında vergi artışı yaptığı bildirilmişti. 

Söz konusu artış, ABD ve Çin’in yaklaşık bir yıldır süren ticaret savaşlarında, Aralık ayında ilan edilen ateşkesten bu yana ilk kez gerçekleşti.

“ABD yalanları tekrarlamaya devam ediyor”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, “ABD tarafı, bir ya da iki kez değil sık sık yanlış beyanda bulundu. Çin her zaman için uygun zamanda bunları ortaya çıkarıyor.  Ancak ABD takıntılı görünüyor ve bu yalanları tekrarlamaya devam ediyor” yorumunda bulundu.

“ABD Çin’e ekonomik terör uyguluyor”

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Hanhui, ABD’nin Çin’e ‘ekonomik terör’ uyguladığını öne sürerek "ticari anlaşmazlıkların kasıtlı olarak kışkırtılmasının ekonomik terör olduğunu" dile getirdi.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in Rusya ziyareti öncesinde yaptığı basın toplantısında konuşan Zhang, “Biz ticaret savaşına karşıyız. Ancak bundan da korkmuyoruz. Ticaret tartışmalarına yönelik bu tür bilinçli tahrikler açık bir ekonomik terör, şovenizm ve zorbalıktır” dedi. Ticaret savaşının kazananı olmayacağını ve herkesin kaybedeceğine dikkat çeken Zhang, bu savaşın küresel ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini de sözlerine ekledi.

Zhang, ayrıca, “Ticaret savaşına karşıyız, ancak korkmuyoruz. Ticaret savaşında kazanan yoktur. Bu ticaret çatışmasının aynı zamanda küresel ekonominin gelişmesi ve canlanması üzerinde ciddi bir olumsuz etkisi olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.  

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.