"ABD Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatını artıracak"

"ABD Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatını artıracak"

ABD Başkanı Joe Biden'in Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz sevkıyatlarının arttırılacağını duyurması bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden'in Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz sevkıyatlarının arttırılacağını duyurması bekleniyor.

Ukrayna'nın işgalinden sonra müttefiklerin Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmak adına uzun vadeli bir girişimin parçası olarak düşünülen sevkıyatın stratejik bir avantaj sağlayabileceği belirtiliyor.

Bir endüstri lobi grubu olan Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Merkezi'ne göre ABD ithalatının çoğu zaten Avrupa'ya gidiyor.

ABD son yıllarda Avrupa'ya olan ihracatını önemli ölçüde arttırmış olsa da, kıtaya daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz getirmenin zorlukları bulunuyor çünkü birçok tesis halihazırda tam kapasiteyle çalışıyor ve yeni terminallerin çoğu henüz planlama aşamasında.

Yani ABD Avrupa'ya daha fazla gaz gönderebilse bile, kıta bunu almakta zorlanabilir. Terminaller, dağıtım için daha az boru hattı bağlantısının olduğu kıyı bölgelerinde bulunuyor.

Ayrıca Avrupa'nın tüm tesislerinin tam kapasiteyle çalıştığı varsayıldığı takdirde bile gaz miktarının Rusya'nın boru hatlarından sağladığının sadece üçte ikisi kadar olabileceği belirtiliyor.

Rystad gaz piyasaları analisti Emily McClain, "ABD benzersiz bir konumda, çünkü bu fiyatı kimin ödemeye istekli olduğuna bağlı olarak Avrupa'ya veya Asya'ya yönlendirilebilecek bir altyapıya sahip." diyor.

Konu Avrupa ile görüşülüyor

Biden dört günlük Avrupa ziyaretinin son ayağı olan Polonya'ya gitmeden önce konuyu Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile de görüşecek.

Hafta başında yaptığı açıklamada Von der Leyen, "Önümüzdeki iki kış için ek tedarik hazırlığı yapacağız." demişti. Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan da geçtiğimiz günlerde gazetecilere verdiği demeçte, Washington'ın gazı Avrupa'ya hızla ulaştırmak istediğini söyledi.

Rus enerjisi, Moskova için önemli bir gelir ve siyasi kaldıraç kaynağı olduğu için Avrupa'ya enerji alternatifi yaratılması bu noktada müttefikler adına hayati önem taşıyor.

Avrupa Birliği'nin doğal gazının neredeyse yüzde 40'ı evleri ısıtmak, elektrik üretmek ve enerji endüstrisi için Rusya'dan geliyor.

Biden, Ukrayna sınırı yakınına gidecek

Brüksel'den ayrıldıktan sonra Biden, Ukrayna sınırına yaklaşık bir saat mesafede bulunan ABD birliklerinin yer aldığı Polonya'nın Rzeszów şehrindeki askeri üsse gidecek.

Ukrayna'dan gelen mültecilere ve Ukrayna'da zor durumda olanlara verilen insani yardım hakkında bir brifing alacak.

Biden, Polonya birliklerinin yanında görev yapan 82. Hava İndirme Tümeni'nden komutanlarla ve askerlerle görüşecek.

Üs ziyaretinin ardından Biden Cumartesi günü başkent Varşova'ya geçerek Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüşecek.

Kimyasal ve nükleer silah riski yükseliyor

Ukrayna, Rus işgaline beklenenden çok daha başarılı bir şekilde direnmiş olsa da, çatışma her iki tarafta da binlerce zayiat ve ülkeden kaçan milyonlarca mülteciye neden oldu ve sayılar her geçen artıyor. Gelişmeler her iki taraf için de son derece yorucu ve kanlı hale geldi.

Batılı liderler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeniden ivme kazanmak için kimyasal ve hatta nükleer silahlar kullanabileceğinden endişe duyuyor.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum