ABD BAE'ye 102 milyon dolar değerinde Javelin anti tank füzesi satıyor

ABD BAE'ye 102 milyon dolar değerinde Javelin anti tank füzesi satıyor

ABD'nin Körfez ülkesine 100 milyon doları aşkın değerde anti tank füzesi satacağı ifade edildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kongre'nin 24 Mayıs tarihinde aldığı bir karar ile 102 milyon dolar değerinde Javelin tipi güdümlü anti tank füze sistemlerinin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) satışını onayladığını doğruladı.

BAE hükümeti 301 adet füze ve bunlar için gerekli sistem entegrasyonu ve kontrol hizmeti, saha destek görevlisi, teknik, mühendislik, lojistik destek hizmeti için gerekli olan alet ve edevat, destek ekipmanları, ilgili yayınlar ve teknik dokümanlar, sarf malzemeleri ve yedek parçalar ile lojistik ve program desteği için gerekli diğer malzemeleri içeren bir paketin tamamına yaklaşık olarak 102 milyon dolar ödeyecek.

Uzmanlar tarafından ABD’nin Ortadoğu’daki en önemli müttefiklerinden biri olarak nitelendirilen söz konusu ülkenin bu silahların envanterlerine girmesi ile müttefiki ABD ile olası operasyonlarında daha da koordineli bir tutum sergilemesi bekleniyor.

BAE daha önce de Javelin füzesi almış ve kendi ordu sistemine adapte etmişti. Bu alışverişte ana yüklenicinin dünyanın en büyük güdümlü füze üreticisi olan Arizona merkezli Raytheon firması olduğu belirtiliyor. Raytheon aynı zamanda Patriot sistemlerinin de üreticisi.

Şirketin bölgemizde BAE haricinde aktif olarak yer aldığı bir diğer ülke Suudi Arabistan. Bu ülkede şirket Aramco petrol firmasına siber güvenlik hizmeti vermekte.

Javelin, her ikisi de Amerikan firması olan Raytheon ve Lockheed Martin tarafından üretilen taşınabilir bir anti tank füze sistemi. Paletli, tekerlekli veya amfibi muharebe araçlarına monte edilebilen Javelin maksimum 2500 metre etkili menzile sahip. Ancak 2013 yılında gerçekleştirilen bir tatbikatta 4750 metre gibi çok uzun bir mesafeden etkili atış performansı gösterdi. Füzenin 60 ila 80 cm zırha tesir ettiği ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News
 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.