Hafter’in gizli üssünde Amerikan Javelin füzeleri bulundu

Hafter’in gizli üssünde Amerikan Javelin füzeleri bulundu

Libya hükümet güçleri Amerikan füzelerinin saklandığı gizli bir üs keşfetti.

Libya'da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri Amerikan füzelerinin saklandığı gizli bir üs keşfetti.

Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yakın müttefiklerine satılan Javelin füzelerine güney Trablus’un dağlık bölgesinde ulaşıldı.

Her birinin değeri 170 bin Amerikan dolarını bulan dört Javelin anti-tank füzesi, General Halife Hafter’e bağlı güçlerin sığınağında ele geçirildi.

Füzeler üzerinde yapılan incelemede, önemli bir ABD müttefiki olan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) 2008 yılında satılmış olduğu ortaya çıktı. Bu durum Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD arasındaki silah ambargosu anlaşmasının ihlal edildiği manasına geliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı yetkilileri Cuma günü yaptıkları açıklamada olayı soruşturduklarını duyurdu.

Birleşik Arap Emirlikleri Washington Büyükelçisi Yusuf el Uteybi ise konu ile alakalı sorulara cevap vermeyi reddetti.

Hükümet güçleri tarafından ele geçirilen füzeler:

1.jpg

4.jpg

Hükümet güçlerinden sürpriz saldırı

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti, Çarşamba günü Trablus’un 60 km güneyindeki Garyan bölgesine sürpriz bir saldırı düzenledi. Garyan’da Hafter güçlerinin Trablus’u ele geçirmek için kurduğu önemli bir müstahkem üssü bulunuyordu.

Düzenlenen operasyon sonucunda hükümet güçleri, Çin yapımı insansız hava araçları ve dört Amerikan Javelin füzesi ele geçirdi. Javelin füzeleri askeri terminolojide “ateşle ve unut” denilen, hedefe bir kez kilitlendikten sonra ilave takibe gerek duymayan bir füze güdüm sistemine sahip.

Hafter'i kim destekliyor?

“Bölgenin ikinci İsrail’i” olarak anılan BAE, Libya'da General Halife Hafter’in en büyük dış destekçilerinden biri. BAE uçakları 2017 yılında, seneler süren bir savaşın ardından cihat yanlısı savaşçılara karşı Hafter’in Bingazi şehrini ele geçirmesine yardım etmişti.

4 Nisan’da Trablus’u ele geçirmek için saldırıya geçen Hafter güçlerine BAE tarafından Rus yapımı karadan havaya füze sistemi ve Çin yapımı drone araçları teslim edildi. Bölgedeki diğer bir ABD müttefiki olan Ürdün de, kendi yapımı olan Naşşab adındaki anti-tank sistemini Hafter güçlerine vermişti.

Hafter'e Fransa ve Rusya'nın da destek sağladığı biliniyor.

Bir süre önce hakkında öldüğüne dair iddialar ortaya atılan Hafter Fransa'da tedavi olmuştu.

Hafter'in Rus yetkililer ile de sıklıkla görüşüyor.

Türkiye ise BM tarafından da tanınan Trablus’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne insansız hava araçları ve zırhlı araçlarla destek sağlıyor. ABD ise kuruluş aşamasında Trablus hükümetini desteklese de, Başkan Donald Trump’ın Halife Hafter’i öven açıklamaları kafaları karıştırmıştı. Trump, Halife Hafter’in “terörizme karşı önemli bir rol üstlendiğini” ileri sürmüştü.

General  Hafter’e bağlı ordunun sözcüsü Ahmed Mismari, "Türk hedeflerin düşman hedef olarak tanımlandığını, Libya hava sahasının Türk uçaklarına kapatıldığını ve Libya karasularındaki Türk gemilerinin vurulacağını" iddia eden bir açıklama yapmıştı.

Kaynak: Mepa News

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.