ABD Bağuz'da onlarca sivili öldürdüğü saldırıları gizlemiş

ABD Bağuz'da onlarca sivili öldürdüğü saldırıları gizlemiş

ABD ordusunun Suriye'de 2019'da IŞİD'e karşı yaptığı bir operasyonda, en az 64 kadın ve çocuğun öldürüldüğü olası savaş suçu olabilecek saldırısının üzerini örttüğü belirtildi.

ABD ordusunun Suriye'de 2019'da IŞİD'e karşı yaptığı bir operasyonda, en az 64 kadın ve çocuğun öldürüldüğü olası savaş suçu olabilecek saldırısının üzerini örttüğü belirtildi.

New York Times gazetesinde yayımlanan haberde, Suriye'de 2019'da IŞİD'e karşı savaş sırasında Deyrizor bölgesinin Irak ile birleştiği Bağuz kasabası yakınlarında yerde bulunan özel bir ekibin hava saldırısı emri verdiğini yazdı.

Sivil kayıpları gizlendi

Bölge yüksek tahrip gücüne sahip bombalarla arka arkaya hava saldırılarıyla vurulduktan sonra sivil can kayıpları meydana geldi. Anca saldırıyla ilgili raporlar saklandı veya geciktirildi.

Haberin ardından ABD Merkez Komutanlığından yapılan açıklamada, hava saldırılarında 16'sı IŞİD mensubu olmak üzere 80 kişinin öldüğü doğrulandı. Ancak aynı açıklamada saldırıda öldürülen 60 kişinin sivil olup olmadığının net olmadığı çünkü kadın ve çocukların da 'savaşçı' olabileceği öne sürüldü.

Açıklamada, saldırının "meşru müdafaa" ve "orantılı olduğu" savunuldu.

Haberde ayrıca saldırının ardından yüksek tahrip gücüne sahip mühimmatların bölgede oluşturduğu hasarın gizlenmesi için iş makineleriyle çalışmalar yürütüldüğü de ifade ediliyor.

New York Times gazetesi, Savunma Bakanlığı'nın müfettiş atayarak 18 Mart 2019 olayıyla ilgili bir soruşturma başlattığını yazdı.

Haberde, olayla ilgili hazırlanan raporda bombalamayla ilgili hiçbir ifadenin yer almadığı ve bağımsız kapsamlı bir soruşturmanın da yapılmadığı kaydedildi.

ABD'nin Bağuz'da 2019 yılında gerçekleştirdiği operasyonda doğrudan sivilleri hedef aldığına dair haberler kamuoyunun gündemine gelmiş, bölgeden aktarılan görüntülerde çok sayıda sivilin ABD saldırılarında hayatını kaybettiği belgelenmişti.

Ancak dünya kamuoyu ABD'nin sivilleri hedef alan saldırılarını "IŞİD ile mücadele" kapsamında değerlendirip sessiz kalmıştı.

Bölgede o dönem yaşanan sivil kayıplarına dair gerçek rakamların "binlerle" ifade edildiği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News, Euronews

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.