ABD Dışişleri Bakanı Blinken dördüncü kez İsrail'de: 'Ateşkes sonuç veriyor'

ABD Dışişleri Bakanı Blinken dördüncü kez İsrail'de: 'Ateşkes sonuç veriyor'

ABD Dışişleri Bakanı İsrail ziyaretini gerçekleştirdiği sırada Kudüs'te bir silahlı saldırı düzenlendi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Perşembe günü İsrail'de yaptığı açıklamada Hamas ile İsrail arasındaki geçici ateşkesin sonuç verdiğini ve ABD'nin bunun devam etmesini umduğunu söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile birlikte ortak açıklamalarda bulunan Blinken, Washington'un 7 Ekim saldırısı sırasında Gazze'ye götürülen rehinelerin serbest bırakılmasına yardımcı olmaya odaklandığını söyledi.

Herzog ise Gazze'de yaklaşık 150 rehinenin kaldığını ifade etti.

Blinken, "Geçtiğimiz hafta boyunca rehinelerin evlerine dönmesi ve aileleriyle yeniden bir araya gelmesiyle ilgili çok olumlu gelişmeler gördük. Ve bu bugün de devam etmeli. Yani bu süreç sonuç veriyor. Bu önemli ve devam etmesini umuyoruz" dedi.

Kudüs'te silahlı saldırı

Öte yandan İsrail polisi Kudüs'te gerçekleştirilen bir silahlı saldırıda 3 İsraillinin öldüğünü, diğer 8'inin ise yaralandığını açıkladı.

Hem Blinken hem de Herzog bu saldırıyı kınadı.

Hamas ve İsrail, Perşembe günü erken saatlerde Gazze'deki altı günlük ateşkesi bir gün daha uzatmak için son dakika anlaşmasına vararak müzakerecilerin Gazze'de tutulan rehinelerin Filistinli esirlerle takas edilmesine yönelik anlaşmalar üzerinde görüşmelere devam etmelerini sağladı.

Ateşkes, İsrail'in 7 Ekim saldırılarına karşılık olarak bölgeyi yoğun bir şekilde bombaladığı yedi hafta boyunca Gazze'ye ilk kez nefes aldırdı.

Ayrıca, 2.3 milyon nüfuslu kıyı bölgesinin büyük bir kısmının İsrail'in yoğun ve hedef gözetmeyen bombardımanı nedeniyle enkaz yığınına dönüşmesinin ardından Gazze'ye çok ihtiyaç duyulan insani yardımın girmesine olanak sağladı.

Ancak bölgeye giren insani yardımlar halen yeterli değil.

Blinken Mahmud Abbas ile de görüşecek

7 Ekim'den bu yana bölgeye dördüncü ziyaretini gerçekleştiren Blinken'in işgal altındaki Batı Şeria'yı da ziyaret edeceğini ve burada Ramallah yönetimi lideri Mahmud Abbas ile görüşeceği bildirildi.

Öte yandan Blinken, "İsrail hükümetiyle Gazze'de izlenecek yol hakkında ayrıntılı görüşmeler yapmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

İsrail 7 Ekim saldırısının ardından Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ı 'yok etme' sözü vermişti. Ancak İsrail'in şu ana kadarki saldırılarının tamamı sivilleri hedef aldı.

Gazze'deki sağlık yetkilileri, İsrail'in küçük ve yoğun nüfuslu bölgeye yönelik bombardımanında şimdiye kadar yarısından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 15.000'den fazla kişinin öldüğünü ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.