ABD Dışişleri Bakanı Blinken Gazze'de ateşkes için Mısır ve İsrail'e gidiyor

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Gazze'de ateşkes için Mısır ve İsrail'e gidiyor

Blinken 7 Ekim’den bu yana bölgeye sekizinci ziyaretini gerçekleştirecek olan ABD'li üst düzey diplomat, bu hafta Ürdün ve Katar'a da gidecek.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'un Gazze'de ateşkes sağlanması ve savaşın Lübnan'a sıçramaması için Hamas ve İsrail üzerindeki baskıyı arttırmaya çalıştığı kritik bir dönemde Pazartesi günü Mısır ve İsrail'i ziyaret edecek.

Blinken 7 Ekim’den bu yana bölgeye sekizinci ziyaretini gerçekleştirecek olan ABD'li üst düzey diplomat, bu hafta Ürdün ve Katar'a da gidecek.

Dışişleri Bakanlığı'nın programına göre Blinken, Pazartesi günü İsrail'e gitmeden önce Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile görüşecek ve ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya gelecek.

Ziyaret, ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta İsrail'den gelen ve çatışmaların kalıcı olarak sona erdirilmesini, İsrailli rehinelerin ve Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını ve Gazze'nin yeniden inşasını öngören üç aşamalı ateşkes önerisini özetlemesinin ardından gerçekleşiyor.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Pazar günkü güncellemesinde 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırganlığında 37.000'den fazla Filistinlinin öldüğünü ve yerleşim bölgesinin yerle bir olmuş binaların enkazının oluşturduğu bir araziye dönüştüğünü söyledi.

Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail güçleri Cumartesi günü Gazze'ye düzenledikleri ve 274 Filistinlinin öldüğü baskında Hamas'ın Ekim ayından bu yana elinde tuttuğu dört rehineyi kurtardı.

Ancak daha sonra Hamas tarafından yapılan açıklamada İsrail'in rehineleri kurtarmak için gerçekleştirdiği operasyonda biri Amerikan vatandaşı 3 İsrailli rehinenin öldüğü belirtildi.

Blinken'in gezisi, İsrailli bakan Benny Gantz'ın Pazar günü Başbakan Binyamin Netanyahu'nun acil durum hükümetinden istifasını açıklamasının ve Gazze'deki savaş sırasında zor durumdaki liderin aşırı sağcı koalisyonundaki tek merkezci gücü geri çekmesinin ardından geldi.

Gantz'ın merkezci partisinin ayrılması hükümet için doğrudan bir tehdit oluşturmayacaktır. Ancak yine de Netanyahu'yu sertlik yanlılarına muhtaç bırakarak, savaşın sona ermemesi ve Lübnan Hizbullah'ı ile çatışmaların tırmanması ihtimalini doğurarak ciddi bir etki doğurabilir.

Blinken daha önce de İsrail'e yaptığı ziyaretlerde Gantz ile bir araya gelmişti.

İsrail ve Lübnan Hizbullah'ı arasındaki çatışma, Gazze savaşının tetiklediği sekiz aydan fazla süren çatışmaların ardından, düşmanlıkların tırmanması ve her iki tarafın da daha büyük bir çatışmaya hazır olduklarının sinyalini vermesiyle tehlikeli bir hal aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Cuma günü yaptığı açıklamada, Blinken'in bu haftaki ziyareti sırasında ortaklarıyla tüm rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına alan bir ateşkes anlaşmasına varılması ve çatışmanın daha da tırmanmasının önlenmesi gereğini görüşeceğini söyledi.

Miller, Hamas'ın masadaki öneriyi kabul etmesinin önemini vurgulayacağını da sözlerine ekledi.

Biden'ın konuşmasından bu yana ateşkes görüşmeleri yoğunlaştı ve CIA direktörü William Burns Çarşamba günü Doha'da arabulucu Katar ve Mısır'dan üst düzey yetkililerle planı görüşmek üzere bir araya geldi.

Biden son birkaç ay içinde ateşkesin yakın olduğunu defalarca ilan etti ancak 7 Ekim'den bu yana yalnızca bir kez, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sağlandı.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.