ABD Donanması küçük denizlerde etkin hale gelmek için yenileniyor

ABD Donanması küçük denizlerde etkin hale gelmek için yenileniyor

ABD, 1980'lerden itibaren donanma envanterinden çıkardığı fırkateynleri yeniden filosuna katıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) donanması, yeni nesil güdümlü füze fırkateynleri tasarlayıp inşa etmesi için İtalyan gemi yapım şirketi Fincantieri'yle 5,5 milyar dolar değerinde bir anlaşma yaptı.

1980'lerden itibaren fırkateynleri donanmanın envanterinden çıkaran ABD, küçük denizlerdeki etkinliğini artırmak ve donanmanın kabiliyetlerinde esneklik sağlamak için yeniden fırkateyn üretecek.

Donanmadan perşembe günü yapılan açıklamada, Fincantieri'nin Wisconsin merkezli Marinette Marine şirketiyle "güdümlü füze fırkateynelerinin" tasarlanıp inşa edilmesi için sözleşme yapıldığı bildirildi.

İlk etapta 10 fırkateynin üretileceği belirtilen açıklamada, "Güdümlü Füze Fırkateynleri, hava harp, denizaltı savar, deniz ve elektronik harp gibi çok işlevli kabiliyetlere sahip olacak" denildi.

Sözleşmede ilk geminin tasarım ve inşasına yer verildiğini, bunun yanında 9 tane daha alma seçeneği eklendiği belirtildi.

Sözleşmenin tüm koşullarını yerine getirilirse son geminin 2030'lu yıllarda teslim edilmesi gerekiyor.

Alım planları 2017'de başladı

Bu fırkateynlerin özellikle Güçlendirilmiş Hava Gözlem Radarı (EASR) ve Aegis harp sistemleri ile teçhizatlandırılacağı ifade edilen açıklamada, alım planlarının 2017'de başladığı kaydedildi.

Geçen hafta basına sızan ve Pentagon'un Amerikan donanmasının yapılanmasına ilişkin hazırladığı raporda, uçak gemilerinin sayısının düşürülmesi, insansız deniz araçları ve küçük savaş gemilerinin sayısının artırılması gerektiği önerilmişti.

Savunma Bakanı Mark Esper, uzun zamandır, uçak gemilerini Amerikan donanmasının ana omurgası olmaktan çıkarıp yerine daha ucuza mal edilebilecek gemileri donanmanın ana gücü haline getirmeyi hedeflediklerini ifade ediyordu.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.