"ABD F-16'ları vermezse alternatiflere yöneliriz"

"ABD F-16'ları vermezse alternatiflere yöneliriz"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'nin Türkiye'ye F-16 satmaması durumunda alternatiflerinin olduğunu kaydetti ve Yunanistan'ın bu satışların gerçekleşmesi konusunda engel çıkarmasına tepki gösterdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, El Cezire ile yaptığı bir röportajda F-16 gelişmeleri de dahil olmak üzere gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Akar El Cezire muhabirinin “F-16 konusunda neticeye varılamadı” ifadelerine açıklık getirdi.

Sürecin devam ettiğini söyleyen Savunma Bakanı "Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri 40 F-16 Block 70 modeline ihtiyacı var. Bunu Amerika Birleşik Devletleri’nden Türkiye’ye ihracını istedik. Aynı zamanda elimizdeki 79 F-16 uçağın modernizasyonunu talep ettik. Bu konuda geçen yıl doğal kanallarla Amerika Birleşik Devletleri’ne ilettik." diye konuştu.

Yunanistan'ın F-16 ve F-35 meselelerinde Türkiye'ye zorluk çıkarttığını söyleyen Akar, "Komşumuz ve NATO’da ortağımız Yunanistan, bu anlaşmayı durdurmak istiyor ve Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nde bu uçakların Türkiye’ye satmaması için talep yolluyor. Uluslararası anlaşmalarda bu kabul edilemeyecek bir durumdur. Burada güçlenmemize katkı sağlaması gereken müttefik bir devletten bahsediyoruz. Çünkü bizim gücümüz onların gücündendir." dedi.

Bakar ayrıca Türkiye'nin ABD Kongresinin bu uçakların kullanımı ile ilgili yayımladığı kanun ve şartların ülkesinin talepleri ile ters düştüğünü aktardı.

Türkiye'nin uçak alımı konusunda alternatifleri mevcut

Türkiye'ye yapılacak uçak satışlarının sıkıntılı bir sürece girmesi durumunda ülkesinin alternatif yollara gireceğini vurgulayan Savunma Bakanı Akar, "Bizim alternatiflerimiz var. Türk Silahlı Kuvvetleri güçlüdür. Bize dayatılan şartları kabul etmemiz mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Akar son olarak Ukrayna örneğinde görüldüğü gibi dünyanın güçlü bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu vurgularken ortaklarının ve müttefiklerinin söz konusu uçakların satın alımı meselesinde bir engel teşkil etmemeleri gerektiğini kaydetti.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.