ABD, Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilimi azaltmak için devrede

ABD, Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilimi azaltmak için devrede

Lübnanlı Hizbullah, 7 Ekim saldırılarından bu yana Lübnan'ın güney sınırında İsrail ordusuyla kontrollü bir çatışma yürütüyor.

ABD'li bir yetkilinin Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamaya göre Beyaz Saray'ın üst düzey danışmanı Amos Hochstein'ın ABD'nin İsrail-Lübnan sınırındaki gerilimi azaltma çabalarının bir parçası olarak Perşembe günü Beyrut'u ziyaret etmesi bekleniyor.

Washington, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının, İran'ın desteklediği silahlı grupların Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen'de dayanışma saldırıları başlatmasıyla çatışmayı bölgeye yaymasından endişe ediyor.

Lübnanlı Hizbullah, 7 Ekim saldırılarından bu yana Lübnan'ın güney sınırında İsrail ordusuyla kontrollü bir çatışma yürütüyor.

Sınırdaki şiddet her iki taraftan on binlerce kişiyi göçe zorladı ve Gazze'deki çatışmanın bölgenin geri kalanına yayılabileceği endişelerini arttırdı.

Lübnan'ın geçici Başbakanı Necip Mikati Salı günü üst düzey bir Birleşmiş Milletler yetkilisine ülkesinin İsrail ile olan güney sınırında uzun vadeli istikrar için görüşmelere hazır olduğunu söyledi.

ABD'nin enerjiden sorumlu elçisi Hochstein geçen yıl, iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen 2022 anlaşmasına aracılık ettikten sonra, İsrail ile Lübnan arasındaki kara sınırının çizilmesi konusunda görüşmeler yapılması olasılığını gündeme getirmişti.

İsrail Hizbullah’ın kuzey bölgelerine düzenlediği saldırıları engellemek için “diplomasiye bir şans verdiğini” aksi durumda İsrail ordusunun kuzeydeki saldırıları engellemek için harekete geçeceği uyarısında bulunmuştu.

İsrail ile Hizbullah arasındaki kontrollü çatışmalarda Lübnan'da 130'dan fazla Hizbullah mensubu öldü.

Hizbullah geniş çaplı bir savaş istemediğini ancak İsrail'in bir savaş başlatması halinde geri adım atmayacağını söylüyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in 7 Ekim’den bu yana Gazze’yi hedef alan saldırıları 23.000'den fazla Filistinlinin, yani Gazze'nin 2.3 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 1'inin ölümüne neden oldu.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.