ABD ile görüşen Umman İsrail'e hava sahasını açabilir

ABD ile görüşen Umman İsrail'e hava sahasını açabilir

ABD, Umman'ın İsrail'e hava sahasını açması amacıyla iki ülke yetkililerini bir araya getirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in geçen hafta Umman Dışişleri Bakanı Seyyid Bedr el Buseydi ile bölgesel meseleleri görüştüğü bildirildi.

Axios'un ABD'li ve İsrailli kaynaklara dayandırdığı habere göre, Sullivan ve Blinken, El Buseydi ile Umman hava sahasının İsrail uçaklarına açılması meselesini ele aldı.

Umman Dışişleri Bakanı El Buseydi'nin geçen hafta ABD ziyaretinde söz konusu hava sahası meselesinin yanı sıra Yemen ve bölgesel güvenlik konuları da masaya yatırıldı.

Umman tarafı, İsrail'e hava sahasını açmak karşılığında ABD'den birtakım önemli geri dönüşler istiyor. Umman'ın ABD'den istekleri arasında iki ülkenin eğitim, kültür alışverişi, ticaret ve yatırımın yanı sıra yenilenebilir enerji kaynakları konularını ele alacak stratejik bir diyalog girişimi bulunuyor.

ABD ve İsrailli yetkililer, Biden yönetiminin temmuz ayından bu yana Umman'ı hava sahasını İsrailli sivil uçuşlara açması için ikna etmeye çalıştığını söylüyor.

Yetkililer, ABD'de geçen hafta yapılan üçlü görüşmelerde elde edilen gelişmelerin, Umman'ın İsrail'e hava sahasını açmasını kolaylaştırmasını umuyor.

2018 yılında dönemin İsrial Başbakanı olan Binyamin Netanyahu, Umman'a yaptığı ziyarette Sultan Kabus'tan İsrail'in Umman hava sahasını kullanmasını sağlayacak bir taahhüt almıştı.

Ancak Kabus'un hayatını kaybetmesi sonrası Sultan Heysem bin Tarık bu karardan vazgeçmişti.

Son olarak Suudi Arabistan, İsrail'e hava sahasını açmıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum