ABD ile İsrail arasında 'Yahudi yerleşimcilere yaptırım' gerilimi

ABD ile İsrail arasında 'Yahudi yerleşimcilere yaptırım' gerilimi

İsrail'in aşırı sağcı bakanları, ABD'nin Yahudi yerleşimcilere uyguladığı yaptırıma tepki gösterdi.

İsrail bankaları ABD'nin Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırımlarını uygulamaya başlayacaklarını açıkladı.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisi, yaptırımlara ilişkin açıklamasında bu tür önlemlere "gerek olmadığını" söylerken, aşırı milliyetçi müttefikleri Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise kararı kınadı.

Smotrich Pazar günü gazetecilere verdiği demeçte "Bu konuda biz ABD'nin muz cumhuriyeti değiliz ve vatandaşlarımızın zarar görmesine izin vermeyeceğiz" dedi ve yerleşimcilere yönelik açıklamaları "tamamen aldatıcı" olarak nitelendirdi.

Smotrich, İsrailli bankaların yaptırımları uygulamasını durdurmak için "mevcut tüm araçları kullanacağını" da sözlerine ekledi.

Yahudi yerleşimcileri kast ederek "yaptırımların terörizmle mücadele eden yarım milyon İsrailliyi hedef aldığını" savunan Smotrich, "bir İsrail bankasında İsrail parası olan bir İsrail vatandaşının bir Amerikan emri nedeniyle haklarından ve varlıklarından mahrum bırakılması mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Ancak İsrail Merkez Bankası, İsrail bankalarının Biden yönetiminin kararına uyması gerektiğini belirtti.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu tür yaptırım rejimlerinden kaçınmak bankaları uyum riskleri, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele riskleri, yasal riskler ve itibar riskleri dahil olmak üzere önemli risklere maruz bırakabilir. İsrail'deki bankaların uygun davranışının ve düzenli faaliyetlerinin sağlanması, ekonominin düzenli faaliyetinin sürdürülmesi için esastır."

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.