ABD, İslam davetçisi Ali et Temimi'yi 18 yıldır hapiste tutuyor

ABD, İslam davetçisi Ali et Temimi'yi 18 yıldır hapiste tutuyor

ABD vatandaşı davetçi Ali et Temimi, ABD tarafından 18 yıldır tutsak olarak tutuluyor.

Irak asıllı ABD vatandaşı Ali et Temimi, geçmişte ülkenin önde gelen İslam davetçilerinden biriydi.

1963 yılında ABD'nin başkenti Washington'da doğan Temimi, 1970'lerin sonunda ailesiyle birlikte Suudi Arabistan'a yerleştiği dönemde İslami ilim tahsilinde bulundu ve ABD'ye geri döndüğünde de bu yönde çalışmalar gerçekleştirdi.

Aynı zamanda uzman bir biyolojist olan ve hesaplamalı biyoloji alanında doktora yapan Temimi, hakkında ortaya atılan suçlamaların ardından hayatının son 18 yılını hapiste geçirdi. Temimi, hakimlerin salıverilmesi yönünde kanaat beyan etmesine rağmen halen serbest bırakılmıyor.

Davetçi Ali et Temimi, 2005 yılında, "cihadi fikirlere sahip olma, ABD aleyhinde komplo kurma ve Enver el Evlaki ile görüşme" gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldı.

Temimi, hakkında doğrudan bir delil bulunmamasına rağmen, İslami faaliyetleri gerekçe gösterilerek ve vatana ihanetten suçlanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

15 yıl boyunca tek kişilik bir hücrede hapsedilen ve halihazırda 60 yaşına ulaşan Temimi'nin cezası 2020 yılında ev hapsine çevrildi. ABD yönetimi, hakimlerin, Temimi'nin serbest kalmasına yönelik görüş beyanına rağmen onu hapiste tutmaya devam etti.

Temimi halen ev hapsinde.

Araştırmacı A. Idris Palmer, Birleşmiş Milletler Nelson Mandela Kuralları'na atıfta bulunarak Temimi'nin yıllarca hücre hapsinde kalmasına tepki gösterdi.

Söz konusu kurallara göre, 15 günü aşan hücre hapisleri "işkence" olarak tanımlanıyor. Temimi'nin ise bu sürenin yaklaşık 365 katı boyunca, yani 15 yıldan fazla hücre hapsinde tutulduğu biliniyor.

Hakimlerin Temimi'nin serbest bırakılması yönünde kanaat bildirmesine rağmen Ali et Temimi'nin halen serbest kalmaması tepkiye yol açıyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.