ABD İsrail'e silah desteğini durduracak mı?

ABD İsrail'e silah desteğini durduracak mı?

ABD Başkanı Joe Biden'ın Refah saldırısının gerçekleşmesi halinde İsrail'e silah desteğini durdurma ihtimali tartışılıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Refah'a saldırıya devam etmesi halinde İsrail'e gelecekte yapılacak askeri yardımlara koşul koymayı değerlendirecek.

Adlarının açıklanmaması koşuluyla Politico'ya konuşan dört yetkili, "Biden'ın silah tedarikini sınırlama konusunda henüz bir karar vermediğini", ancak "Refah saldırısının Filistinli sivilleri tehlikeye atması halinde bunu yapabileceğini" belirtti.

Biden hafta sonu yaptığı açıklamada İsrail'in Refah'a girmesinin kendi yönetimi için "kırmızı çizgi" olacağını söylemişti.

Demokratların baskısı üzerine Aralık ayında yaptığı açıklamada da Biden, İsrail'e silah satışını şarta bağlamanın "düşünmeye değer" olduğunu söylemişti.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Yardımcısı Olivia Dalton, konuya ilişkin yaptığı açıklamada yalnızca Biden'ın "hedeflerimize ulaşmada daha etkili olan başka yaklaşımlar olduğunu düşündüğünü" ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Washington Post köşe yazarı David Ignatius, ABD'nin İsrail'in Refah'ta planladığı saldırıda Amerikan silahlarını kullanmasını engellemek için adım atmayı düşündüğünü öne sürmüştü.

ABD'nin eski İsrail Büyükelçisi Martin Indyk de benzeri bir yazı kaleme alarak şu ifadelere yer vermişti:

"Eğer İsrail yerinden edilmiş sivil nüfusu yeterince korumadan Refah'ta bir saldırı başlatırsa, bu durum ABD-İsrail ilişkilerinde silah tedarikini de kapsayan eşi benzeri görülmemiş bir krize yol açabilir."

Tüm bu tartışmalara rağmen ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatı devam ediyor.

Washington Post tarafından geçen hafta yayınlanan haberde, 7 Ekim'den bu yana ABD'nin İsrail'e 100'den fazla silah satış anlaşmasını sessizce onayladığı ifade edildi.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum