"ABD kendi vatandaşı olan gazeteci Bilal Abdulkerim'i öldürmek istiyor"

"ABD kendi vatandaşı olan gazeteci Bilal Abdulkerim'i öldürmek istiyor"

Suriye'de gazetecilik yapan Bilal Abdulkerim'in Amerikan yönetimine açtığı dava reddedildi.

Suriye'de gazetecilik yapan Bilal Abdulkerim'in Amerikan yönetimine açtığı dava reddedildi.

ABD yönetimine, kendisini birçok defa insansız hava aracıyla hedef alma suçlamasında bulunan Abdulkerim, kısa bir süre önce ABD'de yönetime dava açmıştı.

ABD tarafından beş defa insansız hava aracıyla hedef alındığını ifade eden Abdulkerim, açtığı davadan sonuç alamadı.

ABD mahkemesi, Başkan Donald Trump yönetiminin "devlet sırrı" kartını oynaması sonucu davayı düşürdü.

"Devlet sırrı" kartını ileri sürerek Trump yönetimi, Bilal Abdulkerim'in ABD insansız hava aracı programının ölüm listesinde olup olmadığına dair soruyu yanıtlamama hakkını kullanmış oldu.

"ABD öldürmek istiyor"

Kararın ardından açıklamada bulunan Abdulkerim, ABD insansız hava aracıyla hedef alınma endişesiyle yaşamaya devam edeceğini ifade etti.

Abdulkerim "Eğer ben de bir Amerikalı olarak bunu yaşıyorsam Amerikalı olmayanların hali nasıldır?" şeklinde konuştu.

Abdulkerim'in avukatlarından Jennifer Gibson, mahkeme kararı sonrası yaptığı açıklamada "Bugün mahkeme ABD'nin bir Amerikan vatandaşını yargılamadan öldürebileceğini kabul etmiş oldu." ifadesini kullandı.

ABD daha önce en az 5 kere Abdulkerim'i hava araçlarıyla hedef almış, Abdulkerim hafif yaralar almıştı.

Abdulkerim'in aracı drone saldırısı sonrası kullanılamaz hale gelmişti

Mepa News mikrofon uzatmıştı

Mepa News, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Abdulkerim ile bir röportaj gerçekleştirmiş, röportajda ABD'li gazeteciye söz konusu davayı da sormuştu.

Abdulkerim, Mepa News'in konuyla ilgili sorusuna şu şekilde yanıt vermişti:

"Birkaç yıl evvel, Doğu Halep kırsalında kayıt yaparken aracım bir ABD insansız hava aracı tarafından saldırıya uğradı. Dışarıda durup yaklaşık 20 dakikadır kayıt yapıyordum, yani arabada kimin olduğunu biliyorlardı. Ve ben onlara karşı, suikast girişimi nedeniyle hukuki girişimde bulundum.

Bazı insanlar neden bana suikast düzenlemek isteyeceklerini sorabilir. Muhtemelen birçok nedenleri olduğunu düşünüyorum, fakat bu soruyu ABD hükümetine sormak gerek. Diyebilirim ki, burada haberleri verme konusunda epey istekliyiz, haberlerin bazıları da burada Kuzey Suriye’de bir camiye düzenlenen 65 kişinin öldüğü katliamla ilgili. (17 Mart 2017 tarihinde ABD’nin Cîne köyündeki bir camiye düzenlediği hava saldırısını kastediyor.) Bu insanların bazıları camiden kaçmaya çalıştıkları sırada öldürüldü. Bazı El Kaide militanlarını öldürmek istediklerini söylüyorlardı. Ancak durum pek de böyle çıkmadı. Başta Pentagon camiyi vurduklarını dahi reddetti.

Fakat biz buraya gittik, bölgeyi kayda aldık ve camiyi vurmadıklarını söylemenin asla mümkün olmadığı gösterdik. Pentagon daha sonra hikayeyi değiştirdi ve ‘camiyi vurduk’ dedi, fakat dediler ki ‘bazı militanları öldürmeye çalışıyorduk.’ Bu, belirli hedefleri öldürmeye çalıştıkları diğer insansız hava aracı saldırıları, bu insansız hava aracı saldırılarını çocukların oynadığı yerlerden 30-40 metre mesafede gerçekleştiriyorlardı.

Ve ben bu şekildeki olayları bildirmek konusunda oldukça istekliydim. Bu şeylerin önemli olduğunu, bunların aydınlatılması gerektiğini düşünüyordum. Ve sanıyorum ki bunlar benden hoşlanmamalarının bazı sebepleri. Ve bana yönelik saldırının gazeteciliğe karşı bir saldırı olduğu kanaatindeyim. Belki sakalım olduğu için ve ibadetlerini yerine getirmeye çalışan bir Müslüman olduğum için bir grubun veya bir oluşumun parçası olduğumu farz ettiler ve bunun üstesinden gelmeyi düşündüler. Diyebilecekleri gibi ezbere bir saldırıydı.

Füze arabayı vurdu, araba havaya uçtu, ben tam tersi yöne bakıyor haldeyken bir yanı üzerinde yere düştü. Olmayan tek şey benim ölmemiş olmamdı. Bu olabilirdi. Bu yüzden ABD hükümetine karşı hukuk yoluna başvurdum. Bu hukuk savaşını onlar bana getirmedi, ben onlara götürdüm. Bana sessizce suikast düzenlemeye çalıştılar. Ve onlara karşı açtığım bu dava, herkesin takip ettiği bir dava olmalı."

Bilal Abdulkerim kimdir?

Suriye'de savaşın başlangıcından bu yana sahadan yaptığı haberlerle tanınan Abdulkerim, Suriye savaşının en yakın şahitlerinden biri niteliğinde.

ABD vatandaşı Abdulkerim, başta Halep kuşatması olmak üzere savaşın birçok önemli anına tanıklık etti.

1995 yılında Müslüman olan Abdulkerim, daha sonra birçok tv programı ve belgesele imza atmıştı.

Abdulkerim'in Suriye'de kurduğu On the Ground News, Suriye'de Rusya, Esed rejimi, İran ve ABD'nin birçok savaş suçunun ortaya çıkarılmasında önemli rol oynamıştı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.