ABD: Kuzey Kore nükleer tesislerini yok etme sözü verdi

ABD: Kuzey Kore nükleer tesislerini yok etme sözü verdi

ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Biegun 'Pyongang yönetiminin tüm nükleer malzeme zenginleştirme tesislerini yok etme taahhüdünde bulunduğunu' belirtti.

ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Biegun, ABD'nin Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması karşılığında ABD'nin alabileceği "mutabık önlemleri" görüşmeyi planladığını söyledi. Ancak Biegun, ABD'nin ülkenin nükleer programına dair "tam bir anlayışa" sahip olması gerektiğini vurguladı.

Başkan Donald Trump da daha önce, iki ülkenin "müthiş bir ilerleme" kaydettiğini söyledi. Oval Ofis'te konuşan Trump, yakında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yapmayı planladığı zirvenin yerini ve zamanını duyuracağını belirtti.

İki lider, geçen yıl Singapur'da görüşüp, görevdeki bir ABD Başkanı ve bir Kuzey Kore lideri arasındaki ilk görüşmeyi gerçekleştirmişti.

Diplomatik sonuç elde edilmezse 'yedek plan' devreye girecek

California'daki Stanford Üniversitesi'nde bir konuşma yapan Biegun "Başkan Trump bu savaşı sona erdirmeye hazır. Kuzey Kore'yi işgal etmeyeceğiz. Rejimi devirmeye çalışmayacağız." dedi. Ancak Biegun, ABD'nin nükleer silahlardan arınma tamamlanmadan ambargoları kaldırmayacağını tekrarladı ve diplomatik çabaların başarılı olmaması durumunda "yedek planları" da olduğunu vurguladı.

Biegun, 3 Şubat'ta Güney Kore'de Kuzey Koreli mevkidaşıyla görüşecek.

Kuzey Kore, Amerikan ambargolarının sürmesinin, iki ülke arasındaki ilişkide değişim hızını yavaşlattığından şikayetçi.

Kim Jong-un geçen yıl Güney Kore ile ilişkileri geliştirip, 1953'teki ateşkesle sona eren Kore Savaşını resmen de bitirmeye çalıştı.

İki Kore geçen yılki Pyeonchang Kış Olimpiyatları'nda aynı bayrak altında yürümüş, hatta Kim köpekleri seven Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in'e hediye köpek yavruları yollamıştı.

ABD'li istihbarat kuruluşlarının başkanları Senato'ya sundukları yıllık Dünya Tehdit Değerlendirme raporunda, Kuzey Kore'nin büyük ihtimalle nükleer silahlarından vazgeçmeyeceğini söyledi. Raporda ayrıca, Trump yönetiminin söylediği gibi İran'ın nükleer silah üretmediğini söylemiş ve Trump da istihbarat başkanlarının "okula geri dönmeleri" gerektiğini söyleyen bir tweet atmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.