ABD ile Kuzey Kore arasındaki 'nükleer kriz' yeniden hareketlendi

ABD ile Kuzey Kore arasındaki 'nükleer kriz' yeniden hareketlendi

Kuzey Kore’den yapılan son açıklamada, ABD'nin nükleer tehditlerini ortadan kaldırmadan, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arınmayacağı belirtildi.

Kuzey Kore ABD'nin kendilerine yönelik nükleer tehditlerini ortadan kaldırmadan, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arınmayacağını bildirdi. 

ABD ile Kuzey Kore arasında nükleer silahların ve karşılığında da uluslararası yaptırımların kaldırılması konusunda görüşmelere ilişkin sürenin sonu yaklaşırken yapılan açıklama, Kore Merkez Haberler Ajansı tarafından yayınlandı.

Kuzey Kore lideri Kim ve ABD Başkanı Trump, 12 Haziran tarihinde Singapur’da buluştuklarında, ne zaman ve nasıl olacağına dair detayları paylaşmaksızın, Kore yarımadasının nükleer silahlardan tamamen arınmasına yönelik hedefi ortaya koydular.

'ABD'nin bölgeden çekilmesiyle nükleer silahlardan arınma sonuçlanır'

Kuzey Kore uzun yıllardır ABD'nin Japonya ve Güney Kore’yi de koruma altına alan nükleer şemsiyesini kaldırmasını ve bölgedeki ABD askerlerinin çekilmesini talep ediyor. Kuzey Kore ancak bunun olması halinde nükleer silahlardan arınmaktan aksi takdirde nükleer silahlara geliştirmeye devam etmekten bahsediyor.

Yapılan son açıklamada da, “ABD, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arınmasının anlamını tam olarak kavramalı, özellikle de bölge coğrafyasını iyi etüt etmeli” ifadelerine yer verildi.

Washington ve Pyongyang arasındaki nükleer görüşmeler, Kim-Trump zirvesinden bu yana durmuş durumda. ABD, Kuzey Kore’den olası anlaşma kapsamında denetlenecek ve sökülecek tüm nükleer silah ve tesislerin detaylı şekilde bildirilmesini istiyor. Kuzey Kore ise önce yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.