Kuzey Kore: Bu şartlar altında nükleer programımızdan vazgeçemeyiz

Kuzey Kore: Bu şartlar altında nükleer programımızdan vazgeçemeyiz

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong-ho, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamalarda, nükleer programlarından tek taraflı vazgeçmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.

ABD'nin New York şehrinde her yıl yapılan zirvede Dışişleri Bakanı Ri, yaptırımlar sebebiyle ABD'ye olan güvenlerinin azaldığını belirtti.

İyi niyetimizi gösterdik, ABD'den cevap alamadık

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı, geçen yıl nükleer füze testlerini durdurduklarını, nükleer test alanlarını ortadan kaldırdıklarını ve nükleer silah teknolojisi üretmediklerini belirterek bunun "kayda değer iyi niyet göstergesi" olduğunun altını çizdi.

Ancak Dışişleri Bakanı Ri, ABD'den "herhangi bir karşı adım görmediklerini" sözlerine ekledi.

Kuzey Koreli Bakan, "ABD'ye güvenemeyeceğimiz bir ortamda Kuzey Kore'nin milli güvenliğinden bahsedemeyiz. Bu şartlar altında da tek taraflı olarak ilk silahsızlanan tarafın bizim olmamız mümkün değil." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyesi iki ülke Rusya ve Çin, Pyongyang yönetiminin attığı adımlara olumlu yönde karşılık verilmesi gerektiğini savunuyor.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 27 Eylül'de Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada Kuzey Kore tamamen nükleer silahtan arınana kadar yaptırımların devam etmesi gerektiğini savundu.

Kuzey Kore komşusu Güney Kore ile yaşadığı 1950-53 savaşını da resmen sonlandırmak istiyor. Ancak Washington nükleer silahlardan arınmayı birinci şart olarak koşuyor. Beyaz Saray yönetimi bu amacına ulaşmak için Kuzey Kore üzerinde uluslararası ekonomik yaptırımlarını arttırıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.