Güney Kore'den ABD'ye Kore Savaşı'nı resmen bitirme çağrısı

Güney Kore'den ABD'ye Kore Savaşı'nı resmen bitirme çağrısı

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kore Savaşı’nın sona ermesiyle ilgili resmi bir bildirge yayınlaması hususunda ABD’ye çağrıda bulundu.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, ülkesinin Kore Yarımadası’nı nükleer silahlardan tamamen arındıracağını ve kalıcı barış sağlayacağını belirterek bu konuda ABD’ye çağrıda bulundu. Moon Jae-in, adada atılan adımların önemli olduğunu ifade ederken, Washington’un Kore Savaşı’nın sona erdiğine dair resmi bir bildirge yayınlaması çağrısında bulundu.

Washington ise 1953’te durdurulan savaşın sona erdiğine dair bir barış ilanı yapılmasının öncesinde, Kuzey Kore’nin nükleer silahsızlanma hususunda daha fazla icraatta bulunmasını talep ediyor.

Uzun bir süre, olası bir ABD işgalinden korunmak için nükleer bir cephaneye ihtiyaç duyduğu konusunda ısrar eden Pyongyang, nükleer silahsızlanma üzerinde çalışmak için söz verdi. Pyongyang, bunun karşılığında Washington’dan eş zamanlı icraatlar gerçekleştirmesini isterken, bu eylemlerin başında, barış ilanının açıklanması geliyor.

BBC aracılığıyla açıklamalarda bulunan Güney Kore Devlet Başkanı, Kuzey Kore’nin bütün nükleer ve balistik testlerini durdurduğunu söyledi. Başkan Moon, konuşmasının devamında, ABD’nin Pyongyang’ın talep ettiği eylemleri gerçekleştirdiği takdirde, "Kuzey Kore’nin nükleer kompleksini bütünüyle kaldırmaya hazır olduğunu" belirtti.

"Barış sürecini ABD'nin eylemleri belirleyecek"

"Savaşın sona erdiği ilanının, ABD ve Kuzey Kore arasında on yıllardır devam eden düşmanca ilişkileri sona erdiren bir siyasi beyanname olacağını" kaydeden Moon, “Bu sürece doğru hareket, ABD tarafından alınacak ilgili eylemler ile şekillenecektir” dedi.

Kuzey Kore’nin ekonomisini baskı altında tutmak için 2017’den bu yana uluslararası çabalara öncülük eden Washington, Pyongyang’ın nükleer silahlarını tamamen ve doğrulanabilir bir şekilde ortadan kaldırmadığı sürece, yaptırımları hafifletmeyi reddetti.

Öte yandan Seul, pazartesi günü, her iki tarafın Pyongyang zirvesinde alınan kararların uygulanmasını tartışmak üzere, adayı bölen sınırda üst düzey görüşmeler yapacağını açıkladı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum