ABD, Lübnan yönetiminden Hizbullah'a baskı uygulamasını istiyor

ABD, Lübnan yönetiminden Hizbullah'a baskı uygulamasını istiyor

ABD, Lübnan ile İsrail arasında tartışmalı deniz sınırı sorununun çözüme kavuşmasını baltalayabilme ihtimali bulunması sebebiyle Hizbullah'ın bölgedeki eylemlerinden endişeli.

Lübnan hükümetinin İsrail tarafından gaz arama çalışması yapılan ihtilaflı deniz sınırındaki Kariş bölgesine insansız hava aracı gönderilmesinin devletin onayının dışında olduğu açıklamaları dikkat çekti.

Bu açıklamaların ABD-Lübnan yetkililerinin görüşmelerinin ardından geldiği belirtiliyor.

ABD'nin Lübnan hükümet yetkililerine Akdeniz'deki Kariş bölgesine İHA gönderen Hizbullah'ı tenkit eden açıklamalarda bulunması, "dair baskının sonuç verdiği" şeklinde yorumlanıyor.

ABD-Lübnan görüşmesi

Axios'a konuşan kaynaklar, ABD'nin Enerji Kaynakları Bürosu Özel Temsilcisi Amos Hochstein ve ABD'nin Lübnan Büyükelçisi Dorothy Shea'nın Lübnan hükümetinden üst düzey siyasi ve askeri yetkilileriyle görüşme yaptığını aktardı.

Kariş bölgesine gönderilen İHA hadisesi hakkında endişelerini dile getiren ABD'li yetkililer, Lübnan hükümetinden kamuoyuna açık bir şekilde olayı eleştiren ifadeler kullanmasını talep etti.

ABD'li yetkililerin ayrıca Lübnan hükümetine, İsrail ile olan deniz sınırındaki tartışmaların Hizbullah'ın 'kışkırtıcı girişimleriyle' değil yalnızca 'müzakereler yoluyla çözüme kavuşabileceği' konusunu ilettiği açıklandı.

Söz konusu ABD-Lübnan görüşmesinin ardından Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ve Lübnan Başbakanı Necib Mikati başkent Beyrut'taki hükümet sarayında yaptığı açıklamada, isim vermeden Hizbullah'ın Kariş bölgesine gönderdiği İHA'lara atıfla, "Olay ABD ara buluculuğunda ilerlemelerin sağlandığı bir vakitte, devletin onayı haricinde gerçekleşmiştir." ifadesini kullandı.

İsrail ordusu, Akdeniz'deki ihtilaflı Kariş bölgesine gönderilen Hizbullah'a ait 3 adet İHA'yı imha ettiğini öne sürmüştü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın 10 Haziran'da, Lübnan-İsrail arasında tartışmalara yol açan deniz sınırında İsrail'in gaz arama çalışmalarını durdurması yönünde yaptığı uyarılara Tel Aviv'in riayet etmemesi sonucu Hizbullah'ın bölgeyi hedef aldığı iddia ediliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.