ABD mahkemesi: Afganistan'a ait paralar 11 Eylül'de ölenlerin ailelerine verilemez

ABD mahkemesi: Afganistan'a ait paralar 11 Eylül'de ölenlerin ailelerine verilemez

ABD'de bir mahkeme, Amerikan yönetiminin Afganistan'a ait rezervlere ilişkin kararını hukuka aykırı buldu.

Afganistan devletine ait olan ancak ABD yönetiminin el koyduğu 7 milyar doların nereye aktarılacağına ilişkin tartışmalar sürüyor.

Konuya ilişkin olarak ABD'de bir mahkeme yeni bir karar aldı. Mahekeme, Amerikan yönetiminin söz konusu paranın bir kısmını 11 Eylül 2001 saldırılarında ölenlerin ailelerine vermeye dair planını hukuka aykırı buldu.

ABD Manhattan Bölge Hakimi George Daniels, 7 milyar dolarlık fondan 11 Eylül'de ölenlerin ailelerine tazminat verilmesi kararının, ABD'nin Taliban'ı Afganistan'ın meşru yönetimi olarak görmesi anlamına geleceğine hükmetti.

Hakim Daniels, Amerikan yönetiminin Taliban'ı resmi olarak tanımadığını, bu sebeple Amerikan mahkemelerinin böyle bir karar almaya yetkili olmadığını kaydetti.

Daniels, 11 Eylül'de ölen ve yaralananların ailelerine tazminat verilebileceğini ancak "Bunun Afganistan Merkez Bankası'nın fonları kullanılarak yapılamayacağını" ifade etti.

11 Eylül'de ölenlerin ailelerinin avukatları ise karara itiraz edeceklerini belirtti.

Afganistan devletine ait olan ve ABD'nin Ağustos 2021 sonrasında el koyduğu paraların akıbetinin ne olacağı belirsizliğini koruyor.

Bu paranın ilk olarak 10 milyar dolar dolaylarında olduğu belirtilmiş, ancak ABD bir süre sonra söz konusu miktarı 7 milyar dolar olarak açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum