ABD Merkez Bankası FED sürpriz yapmadı

ABD Merkez Bankası FED sürpriz yapmadı

ABD Merkez Bankası (FED), varlık alımlarını azaltma hızının aylık 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarılacağını açıkladı.

2021 yılının son Federal Açık Piyasa Komisyonu toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakan ABD Merkez Bankası (FED), varlık alımlarını azaltma hızının aylık 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarılacağını açıkladı.

İki gün süren toplantının ardından FED’den yapılan açıklamada 2022 için üç faiz artışı beklentisi çıktı. FED hazine kağıtları alımlarını aylık 20 milyar dolar, ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarını 10 milyar dolar azaltacak.Ocak ayında bu rakam 40 milyar dolar hazine kağıtları alımları 20 milyar dolar ipoteğe dayalı menkul kıymet alımları olmak üzere 60 milyar dolar olacak.

Küresel piyasalardaki hisseler, ABD Merkez Bankası'nın pandemi dönemindeki tahvil alımlarını Mart ayında sonlandıracağını açıklamasının ardından Çarşamba günü hafif bir yükseliş yaşadı.

FED’in küresel sağlık krizi haline gelen Corona virüsü salgınının başlangıcında yürürlüğe koyduğu politikaları bırakmasıyla 2022'nin sonunda faiz oranları artıyor.

İki günlük para politikası toplantısının sona ermesinin ardından açıklanan yeni ekonomik tahminlerde yetkililer, enflasyonun Eylül ayı itibarıyla öngörülen yüzde 2,2'ye kıyasla gelecek yıl yüzde 2,6 düzeyinde gerçekleşeceğini ve işsizlik oranının yüzde 3,5'e düşeceğini öngörüyor.

FED Başkanı Jerome Powell, pandemi riskleriyle karşı karşıya olmasına rağmen ABD ekonomisinin "sağlam bir hızla" büyüdüğünü ve işletmelerle tüketicilerin harcamalarının güçlü kalacağını düşündüğünü söyledi. Powell, enflasyonun FED'in daha önce beklediğinden daha uzun süre devam etmesi muhtemel olduğundan, Merkez Bankası’nın ekonominin büyümesini sürdürmesine yardımcı olmak için bu tehdidi ele alması gerektiğini söyledi.

Powell düzenlediği basın toplantısında, “Elimizdeki araçlarımızı hem ekonomiyi hem de güçlü bir işgücü piyasasını desteklemek ve daha yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemek için kullanacağız” dedi.

Jerome Powell, enflasyonun gelecek yıl beklendiği gibi düşmeyeceği olasılığını kabul etti.

FED kararları Türkiye’de dolar kurunu yükseltti

FED kararıyla birlikte Perşembe günü yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde dolar kuru 15 Türk Lirası civarına yükselme eğilimi içine girdi.

Bazı özel bankalarda gece mobil uygulamalarda işlem kuru alışta 15 TL'nin üstüne çıktı.

FED'in faiz indirimi kararı alması durumunda Türkiye'de kurun düşüş göstereceği beklentisi gündemdeydi. Ancak FED'in faizi sabit tutması henüz piyasalar kapalıyken dahi dolar kurunu yükseltmeye başladı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

wp-005.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.