ABD, Mısır Sudan ve Etiyopya arasındaki 'Nil krizine' dahil oluyor

ABD, Mısır Sudan ve Etiyopya arasındaki 'Nil krizine' dahil oluyor

ABD, Mısır, Sudan ve Etiyopya arasındaki Nil krizine dahil olacağını açıklarken, Etiyopya'ya Nil üzerinde tek taraflı kararlarla projelere girişemeyeceği uyarısında bulundu.

ABD, Mısır, Etiyopya ve Sudan arasındaki Nil krizine dahil olacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu ülkelerin Mavi Nil Nehri'nin suyunun kullanım hakkı üzerinden birbirlerini savaşla tehdit etmelerinden son derece endişeli olduklarını ve bu krize ara bulucu olarak dahil olacaklarını açıkladı.

"Etiyopya tek başına karar alamaz"

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Bölge Sözcüsü Samuel Werberg, Etiyopya'nın Sudan sınırına yakın bir noktada Mavi Nil Nehri üzerine inşa ettiği 'Rönesans Barajı' ve bu barajın su doldurma kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalarında tek başına karar alamayacağını, Mısır ve Sudan için hayati önemde olan bu nehirle ilgili ortak karar alınması gerektiğini açıkladı. 

Mısır ve Sudan ABD'nin açıklamasından memnun

ABD'den gelen bu açıklama Mısır ve Sudan yönetimlerince olumlu karşılandı.

Etiyopya'dan gelen karşı açıklamada ise Mavi Nil Nehri'nin suyunun kesilmediği, Etiyopya'nın kendi topraklarından doğan bu nehri ihtiyaçları doğrultusunda kullanmasının en doğal hakkı olduğu belirtildi.

Mısır endişeli

Bu süreçte Mısır'la ortak hareket eden Sudan'ın Etiyopya'dan örnek alarak dev baraj projelerine girişmesi ihtimalinin Mısır'ı oldukça endişelendirdiği belirtiliyor.

Nil Nehri'ni besleyen iki kaynak nehirden Mavi Nil Nehri Etiyopya'dan doğup Sudan'a geçerek Sudan'ın başkenti Hartum'da Beyaz Nil Nehri ile birleşiyor.

Sudan'ın baraj projelerine girişmesi durumunda Mısır hem Beyaz hem de Mavi Nil Nehri'nin debisinin düşmesinden endişe ediyor.

ABD'nin ülkelerin Nil üzerinde tek taraflı kararlarla baraj projelerine girişmesine karşı bu açıklamalarının Mısır yönetimini memnun ettiği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.