ABD Mısır'ı 'çocuk asker kullanan ülkeler' listesine ekledi

ABD Mısır'ı 'çocuk asker kullanan ülkeler' listesine ekledi

ABD, Ortadoğu'daki en önemli müttefikleri arasında yer alan Mısır'ın çocuk asker kullandığı bilgisini resmileştirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından Salı günü yayınlanan bir rapora göre ABD, çocuk asker kullandığına inanılan ülkeler listesine Mısır'ı da ekledi.

Rapora göre, Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bu adım, Mısır ordusunun Kuzey Sina'da çocukları silah altına alan milis gruplarla ortak operasyonlar yürüttüğünü tespit eden bir dizi bağımsız soruşturmanın ardından geldi.

Savaşmak üzere silah altına alınanlardan bazı çocukların 16 yaşında olduğu ve lojistik ve muharebe operasyonları da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde kullanıldıkları ortaya çıkmıştı.

Önceki raporlar ve soruşturmalar çocuk askerlerin çatışmalarda yaralandığını ya da öldüğünü ortaya koymuştu.

HRW ayrıca Facebook ve TikTok gibi sosyal medya platformlarında paylaşılan ve çocuk askerleri askeri operasyonlara katılırken gösteren çeşitli videoları da kaynak gösterdi.

Geçtiğimiz ay İngiltere merkezli Sina İnsan Hakları Vakfı (SFHR) 2013-2022 yılları arasında 12 yaşından küçük çocukların silah altına alındığını, 18 yaşından küçüklerin ise doğrudan çatışmalara katıldığını açıklamıştı.

SFHR çocukların casusluk yapmak, askeri kontrol noktalarına yiyecek götürmek ve patlayıcıları sökmekle görevlendirildiğini tespit etmişti.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.