Sisi rejimi Sina Yarımadası'ndaki operasyonlarında çocuk asker kullandı

Sisi rejimi Sina Yarımadası'ndaki operasyonlarında çocuk asker kullandı

Mısır ordusunun ve ona bağlı silahlı milislerin Kuzey Sina'daki çatışmalarda 12-18 yaşları arasındaki çocukları asker olarak kullandığı bildirildi.

Sina İnsan Hakları Vakfı (SFHR), Sisi rejimi yetkililerin ve ona bağlı silahlı milislerin Sina Yarımadası'nın kuzeyinde askeri operasyonlarda çocukları da kullandığını açıkladı.

SFHR, Kuzey Sina'da Mısır ordusunca silah altına alınan çocuklarla ilgili salı günü yayımladığı bir raporda; çocukların akrabaları, Sisi rejimi yanlısı silahlı milis üyeleri ve silah altına alınan bir çocukla yaptığı görüşmelerden elde ettiği bilgilere yer verdi.

Rapora göre Sisi rejimi, 2013-2022 yılları arasında Kuzey Sina'da IŞİD'e karşı gerçekleştirilen operasyonlarda, 12-18 yaşlarındaki çocuklara ordu ve silahlı milisler bünyesinde çeşitli görevler verdi.

Raporda, Mısır ordusu ve silahlı milislerin silah altına aldığı çocuklara "casusluk yapmak, operasyonlara katılmak, askeri kontrol noktalarına yemek götürmek ve patlayıcıları arayıp etkisiz hale getirmek" gibi görevler verdiği ifade edildi.

SFHR, Mısır hükümetine, 18 yaşından küçük çocukların "savaşçı olarak" ve "tehlike içeren destek görevlerinde" kullanılmasına son verme çağrısı yaptı.

Çocukları silah altına alan Mısır ordusunun uluslararası hukuku ihlal ettiğini kaydeden SFHR, Mısır'ın çocuk asker kullanmasından dolayı hukuken sorumlu tutulması çağrısında bulundu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum