Sina Yarımadası'nda Mısır polisine saldırı: 1'i albay 4 polis öldü

Sina Yarımadası'nda Mısır polisine saldırı: 1'i albay 4 polis öldü

Sina Yarımadası'nın kuzeyindeki El Ariş kentinde bulunan Ulusal Güvenlik Karargahı'na düzenlenen saldırıda 4 polisin öldüğü bildirildi.

Mısır'ın Sina Yarımadası kuzeyinde üst düzey bir güvenlik karargahına yönelik düzenlenen silahlı saldırıda 4 polis hayatını kaybetti.

Yerel kaynaklara göre, pazar günü Kuzey Sina'da bulunan El Ariş kentindeki Ulusal Güvenlik Karargahına silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırı sonrası Mısır polisi ile silahlı şahıslar arasında çıkan çatışmaların 6 saat sürdüğü öğrenildi.

Kimliği belirsiz silahlı şahısların düzenlediği saldırılarda, Albay Muhammed Moanes adlı üst düzey bir güvenlik yetkilisi de olmak üzere 4 güvenlik görevlisinin öldüğü, 21 görevlinin de yaralandığı açıklandı.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Bölgede IŞİD'in faaliyet gösterdiği biliniyor ve saldırıyı da IŞİD'in düzenlediği tahmin ediliyor.

Öte yandan Reuters'a konuşan güvenlik kaynakları, olayın, karargahta tutulan bazı mahkumların isyan ederek bazı polislerin silahlarını ele geçirip çatışmaya girmesi sonucu yaşandığını ifade etti.

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Michael Erik Kurilla ve beraberindeki heyet, iki gün önce Kuzey Sina'ya bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Sina Yarımadası'nın statüsü

Sina Yarımadası, Camp David anlaşması uyarınca askeri açıdan 4 ayrı bölgeye bölünmüş durumda. ‘Gölge CIA’ olarak da anılan ABD’li düşünce kuruluşu Stratfor’un aktardığı haritaya göre, bu bölgeleri şu şekilde tasnif etmek mümkün:

photo-2023-03-11-12-46-12.jpgHarita: Stratfor

Haritada yer alan A, B, C ve D bölgeleri Camp David anlaşması çerçevesinde Sina Yarımadası’ndaki Mısır ordu güçlerinin konuşlanma şeklini belirliyor.

A Bölgesi: Mısır güvenlik güçleri burada 22 bin askerden oluşan bir mekanize piyade tümeni bulundurabiliyor. Mısır ordusu Yarımada üzerinde sadece bu bölgede askeri uçuş gerçekleştirebiliyor. Ayrıca, askeri olmayan ve silahsız hava araçlarını bu bölgede konuşlandırabiliyor.

B Bölgesi: Mısır bu bölgede polis güçlerine destek olabilecek 4 sınır güvenlik taburu (Yaklaşık 4 bin kişi) bulundurabiliyor. Bu bölgede silahsız, lojistik destek sağlama amaçlı hava araçları iniş-kalkış gerçekleştirebiliyor. Aynı zamanda Mısır bu bölgede silahsız olması şartıyla en fazla 8 hava aracı konuşlandırabiliyor. Bu bölgede konuşlu bulunan sınır güvenlik taburu personelini taşıyan helikopterler dahi silahsız olmak zorunda. Sahil kısmında da hafif silahlı sahil koruma birlikleri faaliyet gösterebiliyor.

C Bölgesi: Uluslararası güçler ve gözlemciler ile birlikte Mısır bu bölgede 3 piyade taburu konuşlandırabiliyor. Buna ek olarak Mısır’ın bölgede bulunan 2 ana askeri üs ve 30 küçük ölçekli askeri merkezde, 1 sahil devriye birimi ve hava biriminin de aralarında bulunduğu birkaç destek birimi konuşlandırmasına izin veriliyor. Mısır bu bölgede sadece silahsız polis helikopteri uçurabiliyor.

D Bölgesi: Bu bölgede ise İsrail güçleri 4 piyade taburu konuşlandırabiliyor. Aynı zamanda uluslararası güçler ve gözlemciler bu bölgede faaliyet yürütebiliyor.

D bölgesi, İsrail’in Sina Yarımadası’nda askeri uçuş yapabildiği tek bölge. İsrail bölgede aynı zamanda askeri gözetleme uçuşları da yapabiliyor. Ayrıca İsrail D bölgesinde askeri olmayan ve silahsız hava araçları da konuşlandırabiliyor.

İsmi geçen Camp David anlaşması dahilinde alınan kararlarla çizilen bölgeler ve iki ülkenin bu bölgelerde gösterdiği askeri varlık bu şekilde. Ancak son dönemde Sina Yarımadası üzerinde icra edilen Mısır-İsrail ortak operasyonları sebebiyle anlaşmada belirtilen bu şartlar yer yer esnetiliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.