ABD Pasifik'te Çin'e karşı adımlarını hızlandırıyor

ABD Pasifik'te Çin'e karşı adımlarını hızlandırıyor

ABD ve Çin Pasifik'te nüfuz girişimi mücadelesine devam ederken Washington yönetimi Papua Yeni Gine ile savunma anlaşması imzaladı.

(Fotoğraf: Twitter / Antony Blinken)

Amerika Birleşik Devletleri ile Papua Yeni Gine arasında ikili savunma iş birliği anlaşması imzalandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Papua Yeni Gine'nin başkenti Port Moresby'e yaptığı ziyarette Başbakan James Marape ile bir araya geldi.

İkili yaptıkları görüşmelerinin ardından bugün savunma iş birliğinin yanı sıra deniz güvenliği anlaşması imzaladı.

Anlaşmalarda hangi maddelerin bulunduğu henüz kamuoyuna açıklanmasa da taraflar arasındaki yeni savunma iş birliğinin ABD'nin Papua Yeni Gine'deki askeri tesislere erişimini kolaylaştıracağı düşünülüyor.

Öte yandan Papua Yeni Gine hükümetince yapılan açıklamada, söz konusu anlaşmanın ülkenin savunma kabiliyetlerini geliştirme anlamına geldiğini, zira sınır tartışmalarının gelecekte kaçınılmaz olduğu belirtildi.

Papua Yeni Gine'de söz konusu anlaşmanın resmiyete kavuşması için Parlamentodan onay çıkması gerekiyor.

Pasifik'te ABD ile Çin arasında artan bir rekabet olduğu görülüyor. Çin de geçen yıl Solomon Adaları ile bir güvenlik anlaşmasına imza atmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.