ABD petrolü son 21 yılın en düşük seviyesinde

ABD petrolü son 21 yılın en düşük seviyesinde

ABD petrolünün değeri 1999 yılından bu yana en düşük seviyesini gördü.

Talebin azaldığı ve stokların zorlaştığı şu dönemde West Texas Intermediate'e ait (WTI) bir varil petrol yüzde 14'lük değer kaybı ile Asya piyasasında 15,65 dolardan satılıyor.

Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemler sonrası tüm dünyada azalan ulaşım ve araç kullanımı petrol talebini de düşürdü.

ABD'deki petrol stoklarını bulunduran firmalarda giderler nedeniyle ellerinde fazla biriken petrolü ucuzdan piyasaya veriyor.

Tarihi üretim kesintisi de işe yaramadı

Nisan ayı başında OPEC üyeleri ve ortakları küresel ölçekte üretimi yüzde 10 azaltmaya karar vermişti. Bu oran petrol üretimini düşürmek konusunda şimdiye kadar üzerinde uzlaşmaya varılan en büyük miktar olarak tarihe geçti.

Ne var ki, bazı uzmanlara göre bu kesinti de yeterli değil. Axicorp Küresel Pazar Stratejisti Stephen Innes "OPEC+ anlaşmasının petrol fiyatını dengelemek için yeterli olmayacağını piyasaların anlaması uzun sürmedi" diyor.

ABD stok kapasitesine ulaşmak üzere

Kısa süre içerisinde ABD'nin stok tutma kapasitesini aşacağı ve bu nedenle fiyatların daha da düşebileceği öngörülüyor. Bu noktaya gelindiğinde petrol firmalarının daha büyük zarar etmemek için hangi fiyata olursa olsun varilleri ellerinden çıkarmak isteyeceği düşünülüyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.