Saudi Aramco petrol üretimini günlük 13 milyon varile çıkarıyor

Saudi Aramco petrol üretimini günlük 13 milyon varile çıkarıyor

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan merkezli Saudi Aramco şirketi üretim kapasitesini günlük 12 milyon varilden 13 milyona yükselteceğini açıkladı.

OPEC ve Rusya arasında petrol üretiminin kısıtlanması konusunda anlaşma sağlanamamasının ardından Suudi Arabistan, açıkladığı üretimi arttırma planına ilişkin detayları duyurdu.

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı, ülkenin petrol şirketi Saudi Aramco’ya günlük petrol üretimini 12 milyon varilden 13 milyon varile yükseltme talimatının verildiğini duyurdu. Saudi Aramco şirketi CEO’su Amin Nasser de talimatı doğruladı.

Nasser, üretim artışı konusunda net bir takvim vermedi ancak mümkün olan en kısa sürede kapasite artışının sağlanacağını söyledi. Söz konusu kapasite artışı için şirketin ciddi bir yatırım yapması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Suudi Arabistan’dan gelen bu açıklama üzerine brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda yüzde 1,2 değer kaybederek 36,77 dolara geriledi. Hafta başında Suudi Arabistan’ın üretim arttıracağı ve fiyat düşüreceğini açıklaması üzerine petrol fiyatları yüzde 30 civarında değer kaybetmişti.

Petrol üretiminde koronavirüs etkisi

Rusya ile Suudi Arabistan arasında sert açıklamalara neden olan petrol üretiminin kısılması konusu, özellikle koronavirüs salgını nedeniyle üretimde ciddi sorunlar yaşayan Çin’den gelen taleplerin düşmesiyle ortaya çıkmıştı.

Koronavirüs nedeniyle düşen üretime bağlı olarak azalan petrol talebi nedeniyle petrol fiyatları, yılbaşından bu yana düşmeye devam ediyor. Uzmanlar koronavirüs salgınının etkilerinin sürmesi ve Rusya ve OPEC arasındaki anlaşmazlığın devamı halinde petrolün varil fiyatının, 30 doların altına sarkabileceği yorumları yapıyorlar.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.